Blogg

Annons

2050 kör alla bilar själva

2014-01-03 | Erik Wedberg

Om 15 år kommer de första bilarna helt utan ratt och 2050 kan alla bilar köra helt själva. Det förutspås i en ny studie av amerikanska IHS.

Med sitt PAMU (Plateforme Avancée de mobilité urbaine) är Renault senast ut i raden av biltillverkare som presenterar teknik som gör att bilen kan köra sig själv, helt utan inblandning från någon mänsklig förare. Men räkna med att Renault inte blir sist ut. Enligt en studie genomförd av amerikanska analysföretaget IHS Automotive går bilvärlden mot en automatiserad framtid.

IHS bedömer att försäljningen av självkörande, eller så kallade autonoma, bilar kommer att uppgå till cirka 230 000 år 2025 för att formligen explodera till 12 miljoner år 2035. De första bilarna som är uteslutande självkörande, det vill säga som helt saknar kontroller för att en mänsklig förare ska kunna köra, kommer ut på marknaden omkring år 2030. Tjugo år senare beräknas de självkörande bilarna ha tagit över nästan helt och hållet.

Tekniken som behövs för autonom körning kommer inledningsvis att göra bilarna dyrare, IHS räknar med en prisökning på 45–65 000 kronor. År 2035 väntas dock prispåslaget minska till cirka 20 000 kronor.

Anledningen till den explosionsartade ökningen är enligt IHS de uppenbara fördelarna med tekniken – samhällen kommer att spara stora summor på minskade trafikolyckor, köbildningar kommer att minska och dessutom kommer många bilåkare att bli mer produktiva eftersom de kan arbeta i stället för att köra.

Relaterade inlägg

Dags att teckna bilförsäkring?

Dags att teckna bilförsäkring?

Mängder av bolag, en uppsjö av erbjudanden och kapitel av finstilt text – att välja rätt bilförsäkring är en utmaning. Uppdelad i etapper blir processen enklare. Här är de frågor du bör ställa dig. Trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring? Först måste du helt enkelt avgöra vilken försäkringstyp du behöver. Vilka behov har du och vilken typ […]

2017-08-01
Dags att sälja din bil? 9 enkla tips för att få högsta möjliga pris!

Dags att sälja din bil? 9 enkla tips för att få högsta möjliga pris!

När du är redo att sälja din bil går det att pressa upp priset mer än du kanske tror. Här är tio snabba tips. 1. Bra och betydande bilder En tilltalande bild är din bästa möjlighet att ge ett lockande första intryck. Om du anonserar ut ett fordon av vanlig modell kan det till och med vara […]

2017-07-19
Ökar nybilsregistrerade elbilar mer än hybrider de kommande åren?

Ökar nybilsregistrerade elbilar mer än hybrider de kommande åren?

Ett modeord idag är ”digitalisering”. Något som de flesta branscher och organisationer idag brottas med. I bilbranschen jobbar man även ifrån tillverkarnas sida väldigt hårt med ”elektrifiering” utav bilarna. När det gäller bilar som enkom drivs av el (”elbilar” tex BMW i3 eller Tesla) så går det än så länge i relativt maklig takt och i […]

2017-06-26
Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Under 2016 sattes ett nytt försäljningsrekord av begagnade bilar. Totalt såldes 1 177 644 bilar – en ökning på 12 066 bilar jämfört med året innan. Samtidigt har försäljningstillväxten för 2016 mattats av och en negativ försäljningstrend gick att skönja under sista kvartalet. I hela sex län minskade försäljningen under 2016. Försäljningen av begagnade bilar […]

2017-01-12
Vem ersätter Nico Rosberg?

Vem ersätter Nico Rosberg?

Janne Blomqvist går igenom förutsättningarna inför den förarplats hos Mercedes som ska fyllas efter Nico Rosbergs plötsliga avhopp.

2016-12-05
Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Stora mängder mail utgör ny bevisning mot åtalade personer i gamla Saab Automobile.

2016-12-03

Annons

Stäng