Antalet viltolyckor slår rekord

Antalet viltolyckor i landet skenar. I november månad passerade de 48 700 i antal, vilket var den totala siffran för rekordåret 2015. Det betyder att drygt 137 olyckor kommer att ha skett per dag när vi summerar detta år.

– Ökningen har varit större än vad vi har kunnat förvänta oss, så vi kommer att se en högre och växande samhällskostnad för viltolyckorna, säger Andreas Seiler, forskare på Sveriges Lantbruksuniversitetet (SLU) till Sveriges Radio. Han uppskattar att kostnaderna för årets olyckor hittills är 2,9 miljarder kronor.

Snart presenterar SLU en rapport om vad viltolyckorna kostar samhället bland annat i form av polisinsatser, fordonsskador, personskador och jaktvärdesförluster. Siffrorna bygger på fakta från åren 2003 till 2012 och visar en snittkostnad på 2,6 miljarder kronor per år. Tidigare beräkningar har grundat sig på fakta från 1970-talet.

Men allt är inte pengar. I genomsnitt omkommer fem personer per år i viltolyckor och drygt 800 skadas. 2015 var ett extra mörkt år då nio personer omkom. Men dessa siffror visar inte hela sanningen.

– Vi har ett mörkertal när det gäller personskadeolyckorna. Och det är inte på grund av att vi inte känner till dem utan för att de inte har klassats som viltolyckor, utan som en annan typ av trafikolycka, menar Andreas Seiler.

Vi på Teknikens Värld har tidigare skrivit om det ökade antalet av viltolyckor och i samband med det listat vad du ska göra vid en olycka enligt § 26 i Jaktlagen och § 40 i Jaktförordningen. Det känns högst aktuellt att upprepa detta.