Blogg

Annons

Autobroms minskar risken för kollision med 45 procent

2015-09-10 | Mattias Rabe

If och Volvia, som sedan 2001 ingår i If-koncernen, har analyserat data från Volvo-bilar av årsmodell 2007-2014 som är eller har varit i trafik i Sverige. Ur den insamlade informationen har man sedan kunnat räkna fram att antalet kollisioner vid så kallade upphinnandesituationer (kollision bakifrån) minskar med minst 38 procent om bilen är utrustad med kollisionsvarning (varnar med ljud- och/eller ljussignal), automatiskt bromssystem (ofta kallad autobroms, dvs bilen bromsar själv om risk för kollision föreligger) samt adaptiv farthållare (farthållare som håller konstant avstånd till framförvarande fordon). Detta i jämförelse med bilar som inte har nämnda säkerhetssystem.

Av de undersökta Volvo-bilar med City Safety, Volvos samlingsnamn för alla autobromsfunktioner, av senaste generation uppvisades en kollisionsreducering med hela 45 procent.

Om kollision ändå inträffar, trots systemen, förväntas skador på både person och fordon vara lindrigare tack vare mildare sammanstötningar.

– Det är tydligt att utvecklingen går framåt och att systemen blir allt mer effektiva. De är viktiga komponenter i arbetet med att nå nollvisionen, säger Irene Isaksson-Hellman, trafikforskare på If, och ansvarig för studien.

Flera biltillverkare i dag erbjuder olika typer av kollisionsvarningssystem och autobromsfunktioner till sina modeller. Vissa har funktionerna som standard, exempelvis Skoda och Volvo, medan det hos andra finns som tillval.

Kanske läge för försäkringsbolagen att sänka premierna för dem med bilar med dessa system och funktioner?

Relaterade inlägg

Nytt säljrekord för begagnade bilar trots minskad privatförsäljning

Nytt säljrekord för begagnade bilar trots minskad privatförsäljning

Försäljningen av begagnade bilar ökade med 1,9 procent första kvartalet 2017 jämfört med samma period året innan, vilket innebär 4594 fler sålda bilar. Bilhandeln stod för hela ökningen med 6 094 fler sålda bilar samtidigt som den privata bilförsäljningen minskade med 417 bilar. Totalt såldes 269 053 begagnade bilar under kvartalet, den högsta siffran någonsin […]

2017-05-10
Få ut så mycket som möjligt av din bilförsäljning på nätet!

Få ut så mycket som möjligt av din bilförsäljning på nätet!

Om du har bilar listade till försäljning på nätet är det många som frågar sig vad man egentligen har för konverteringsgrad för pengarna. Carfax Dealer Academy ger månadsvis konkreta tips inom olika områden till dig som arbetar med bilförsäljning. Denna månad är fokus på försäljning på nätet. Carfax Dealer Academy – Online PDF Du kan […]

2017-05-08
Viktigt! För korrekt värdering gällande tillval/paket!

Viktigt! För korrekt värdering gällande tillval/paket!

För att säkerställa att du får en så korrekt värdering som möjligt är det viktigt att alla tillval som finns på bilen bockas i. Detta gäller även ifall vissa tillval ingår i en viss typ av utrustningspaket som standard. Alla känner inte alltid till vad som ingår i de olika biltillverkarnas paket, därför har vi […]

2017-03-06
Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Under 2016 sattes ett nytt försäljningsrekord av begagnade bilar. Totalt såldes 1 177 644 bilar – en ökning på 12 066 bilar jämfört med året innan. Samtidigt har försäljningstillväxten för 2016 mattats av och en negativ försäljningstrend gick att skönja under sista kvartalet. I hela sex län minskade försäljningen under 2016. Försäljningen av begagnade bilar […]

2017-01-12
Vem ersätter Nico Rosberg?

Vem ersätter Nico Rosberg?

Janne Blomqvist går igenom förutsättningarna inför den förarplats hos Mercedes som ska fyllas efter Nico Rosbergs plötsliga avhopp.

2016-12-05
Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Stora mängder mail utgör ny bevisning mot åtalade personer i gamla Saab Automobile.

2016-12-03

Annons

Stäng