Ssangyong

Ssangyong

Dubbla drakar

SsangYong är ett av de allra senaste tillskotten på den svenska marknaden. En biltillverkare som främst producerar större familjebilar till kraftigt aptitlig prisbild. Upprinnelsen började redan 1963 då två stora bolag slogs ihop, namnet SsangYong (koreanska för “dubbla drakar”), kom till så sent som 1988 i och med uppköpet av koncernen med samma namn.

Sedan dess har lönsamhetens kurvor liknat en berg-och-dal-bana varav det största bakslaget landade i januari 2009 då företaget rapporterades backa med hela 75.420.000 amerikanska dollar. Om företaget återhämtar sig under närmsta framtiden återstår att se.

Den första figuren att dyka upp på svenska marknaden var SsangYong Musso, en prisvänlig SUV, tillverkad från 1993 och fram till 2005. Under åren då SUV-marknaden blomstrade var det en framgångsrik modell. Motorerna, både en diesel- och en bensindriven, var lånad från ingen mindre än Mercedes-Benz som samarbetade på tekniska planet med märket och varav designen också satt sina spår. Idag är också Musso en av de modeller man vanligast stöter på – billig som ny, billig som begagnad. Idag fortsätter SsangYong med stora bilar till små priser med bland andra modellerna SsangYong ActyonSport och Ssangyong Rexton II.

Grundat: 1954 (Under annat namn)
Populära modeller: SsangYong Musso, SsangYong ActyonSport

Välj bilfamilj