Bentley Bentayga är redan slutsåld

I dag öppnar Frankfurtsalongen för omvärlden. Det är med andra ord inte speciellt många människor som har sett Bentleys lyxsuv Bentayga, som har världspremiär i just Frankfurt, annat än på bild. Trots det är modellen redan slutsåld för ett år framöver.

Någonstans mellan 3 000 och 4 500 beställningar har kommit in till Bentley, då dessa siffror är den tänkta årliga produktionstakten. Den som i dag beställer ett exemplar får vänta till 2017 innan leverans är aktuell.

Den som köper en Bentayga får en oerhört lyxig suv med W12-motor på 608 hästkrafter och 900 newtonmeter som skjuter iväg den över 2,4 ton tunga bilen från 0 till 100 km/h på 4,1 sekunder. Toppfarten är 301 km/h. En suv snackar vi om alltså.

Någon svensk prislapp finns inte men i Tyskland börjar priserna på 1,95 miljoner kronor och i England 2,05 miljoner kronor.

Första exemplar av Bentley Bentayga är reserverat för Hennes majestät drottning Elizabeth II som avser att använda bilen vid jaktexpeditioner vid ett av hennes gods i Skottland. Mindre bra för Bentley som nog hellre hade sett den som en officiell hovbil som syns ute bland folket.