Blogg

Annons

Bilen som ska sätta Afrika på hjul

2011-07-19 | Olof Adlercreutz

Här är den kenyanska budget-suven Mobius One som utvecklas särskilt för de afrikanska vägarna och respektive länders ofta skrala ekonomi.

Kenya-baserade Mobius Motors håller på att utveckla en bil för Afrikas vägnät. De 200 000 mil som vägarna utgör lider av bristande underhåll och bilar lever ofta ett rätt hårt liv på dem. Transportkostnader har sagts öka med upp till 75 procent för mat och andra dagligvaror vilket gör att ekonomin går trögare.

För att råda bot på det har Mobius alltså utvecklat Mobius One, som inte ska kosta mer än 6 000 dollar, vilket på svenska heter ungefär 39 000 kronor. I nuläget måste Mobius jobba ner priset från 65 000 kronor men de hoppas att tillverkningskostnaderna ska gå att närapå halveras genom att importera delar direkt från tillverkaren istället för att som nu gå via återförsäljare.

Lyx som luftkonditionering, inredningsdetaljer och glasfönster har prioriterats bort i jakt på en så spartansk – och därmed billig – bil som möjligt. På designsidan påminner bilen en del om salige Reliant Robin men det är något som kan komma att ändras lagom tills produktionen drar igång.

Motorn i Mobius One är en en-liters motor från Toyota och till upphängning har man kontaktat kenyanska Rob’s Magic Suspension.

Planen är i nuläget att fortsätta utveckla bilen och lägga grunden för en afrikansk bilindustri. Grundaren för Mobius Motors Joel Jackson hoppas att hans bil ska kunna användas inom en rad olika områden.

– Vår vision är ett mer sammanlänkat och mobilt Afrika, säger Joel Jackson enligt Fastcompany.

Relaterade inlägg

Dags att teckna bilförsäkring?

Dags att teckna bilförsäkring?

Mängder av bolag, en uppsjö av erbjudanden och kapitel av finstilt text – att välja rätt bilförsäkring är en utmaning. Uppdelad i etapper blir processen enklare. Här är de frågor du bör ställa dig. Trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring? Först måste du helt enkelt avgöra vilken försäkringstyp du behöver. Vilka behov har du och vilken typ […]

2017-08-01
Dags att sälja din bil? 9 enkla tips för att få högsta möjliga pris!

Dags att sälja din bil? 9 enkla tips för att få högsta möjliga pris!

När du är redo att sälja din bil går det att pressa upp priset mer än du kanske tror. Här är tio snabba tips. 1. Bra och betydande bilder En tilltalande bild är din bästa möjlighet att ge ett lockande första intryck. Om du anonserar ut ett fordon av vanlig modell kan det till och med vara […]

2017-07-19
Ökar nybilsregistrerade elbilar mer än hybrider de kommande åren?

Ökar nybilsregistrerade elbilar mer än hybrider de kommande åren?

Ett modeord idag är ”digitalisering”. Något som de flesta branscher och organisationer idag brottas med. I bilbranschen jobbar man även ifrån tillverkarnas sida väldigt hårt med ”elektrifiering” utav bilarna. När det gäller bilar som enkom drivs av el (”elbilar” tex BMW i3 eller Tesla) så går det än så länge i relativt maklig takt och i […]

2017-06-26
Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Under 2016 sattes ett nytt försäljningsrekord av begagnade bilar. Totalt såldes 1 177 644 bilar – en ökning på 12 066 bilar jämfört med året innan. Samtidigt har försäljningstillväxten för 2016 mattats av och en negativ försäljningstrend gick att skönja under sista kvartalet. I hela sex län minskade försäljningen under 2016. Försäljningen av begagnade bilar […]

2017-01-12
Vem ersätter Nico Rosberg?

Vem ersätter Nico Rosberg?

Janne Blomqvist går igenom förutsättningarna inför den förarplats hos Mercedes som ska fyllas efter Nico Rosbergs plötsliga avhopp.

2016-12-05
Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Stora mängder mail utgör ny bevisning mot åtalade personer i gamla Saab Automobile.

2016-12-03

Annons

Stäng