Blogg

Annons

BMW och Toyota fortfarande bäst enligt SKI

2009-12-22 | Erik Wedberg

BMW och Toyota sitter kvar på tronen och får högst betyg av sina kunder i Svenskt Kvalitetsindex kundnöjdhetsmätning. Värre är det för Ford som tappar stort och övertar jumboplatsen från Renault.

Svenskt Kvalitetsindex har för andra året i rad genomfört en branschstudie kring bilmärken och det visar sig att BMW- och Toyota-ägarnas uppskattning för bilarna inte har avtagit. Precis som i förra årets undersökning placerar sig BMW och Toyota överlägset i topp när det gäller nöjda kunder. På en skala som går mellan 0 och 100 ligger BMW och Toyota över 80 och bildar en grupp för sig. De två märkena anses leva upp till kundernas högt ställda förväntningar. När det gäller olika egenskaper kring bilen så får BMW klart bäst betyg för köregenskaper, medan Toyota får högsta betyg i miljöaspekten. För säkerhet får både Volvo och Saab toppbetyg medan Opel och Ford får lägst betyg.

För Ford är årets kundnöjdhetsundersökning generande läsning. Med ett tapp på tre enheter är Ford det märke som backar mest jämfört med förra årets undersökning. Det innebär dessutom att Ford tar över jumboplatsen från Renault som ökar med 5,6 enheter. Störst förbättring noteras dock för VW och Skoda där ökningarna är runt sju enheter. Tendensen i stort är att märken som fick låga betyg i fjolårets undersökning ökar markant.

Störst skillnader märks i aspekterna image och lojalitet. BMW och Toyota får bäst betyg i båda aspekterna medan Ford och Opel får lägst betyg. Bilmärken med hög image är de som betraktas som pålitliga och moderna, tillsammans med upplevd produktkvalitet är image den mest avgörande faktorn för hur nöjda och lojala kunderna är.

Indexet för kundnöjdhet som är det centrala måttet i Svenskt Kvalitetsindex, kan anta värden mellan 0 och 100. Ju högre värde desto bättre anser kunderna att produkterna och leverantörerna uppfyller deras krav och förväntningar. Skillnader på två enheter eller mer är statistiskt säkerställda.
Kundnöjdhetsindex räknas fram via en analysmetod som bygger på svaren på ett 40-tal olika frågor. Utöver detta centrala mått beräknas även indexvärden för aspekter såsom företagsimage, förväntningar, produktkvalitet, servicekvalitet, prisvärdhet och lojalitet. Endast privatpersoner som har en aktuell relation till ett bilmärke har fått svara på frågor om sina erfarenheter av märket.

Relaterade inlägg

Dags att teckna bilförsäkring?

Dags att teckna bilförsäkring?

Mängder av bolag, en uppsjö av erbjudanden och kapitel av finstilt text – att välja rätt bilförsäkring är en utmaning. Uppdelad i etapper blir processen enklare. Här är de frågor du bör ställa dig. Trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring? Först måste du helt enkelt avgöra vilken försäkringstyp du behöver. Vilka behov har du och vilken typ […]

2017-08-01
Dags att sälja din bil? 9 enkla tips för att få högsta möjliga pris!

Dags att sälja din bil? 9 enkla tips för att få högsta möjliga pris!

När du är redo att sälja din bil går det att pressa upp priset mer än du kanske tror. Här är tio snabba tips. 1. Bra och betydande bilder En tilltalande bild är din bästa möjlighet att ge ett lockande första intryck. Om du anonserar ut ett fordon av vanlig modell kan det till och med vara […]

2017-07-19
Ökar nybilsregistrerade elbilar mer än hybrider de kommande åren?

Ökar nybilsregistrerade elbilar mer än hybrider de kommande åren?

Ett modeord idag är ”digitalisering”. Något som de flesta branscher och organisationer idag brottas med. I bilbranschen jobbar man även ifrån tillverkarnas sida väldigt hårt med ”elektrifiering” utav bilarna. När det gäller bilar som enkom drivs av el (”elbilar” tex BMW i3 eller Tesla) så går det än så länge i relativt maklig takt och i […]

2017-06-26
Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Under 2016 sattes ett nytt försäljningsrekord av begagnade bilar. Totalt såldes 1 177 644 bilar – en ökning på 12 066 bilar jämfört med året innan. Samtidigt har försäljningstillväxten för 2016 mattats av och en negativ försäljningstrend gick att skönja under sista kvartalet. I hela sex län minskade försäljningen under 2016. Försäljningen av begagnade bilar […]

2017-01-12
Vem ersätter Nico Rosberg?

Vem ersätter Nico Rosberg?

Janne Blomqvist går igenom förutsättningarna inför den förarplats hos Mercedes som ska fyllas efter Nico Rosbergs plötsliga avhopp.

2016-12-05
Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Stora mängder mail utgör ny bevisning mot åtalade personer i gamla Saab Automobile.

2016-12-03

Annons

Stäng