CSN-lån kan bekosta körkortet

Det är Vänsterpartiet som har drivit frågan i budgetförhandlingarna med regeringen, en fråga som Stefan Löfven tog upp under valrörelsen 2014 men som hamnat i skymundan sedan han blev statsminister. Enligt uppgift är det Miljöpartiet som har varit den motarbetande parten.

– Eftersom det är så dyrt att ta körkort är det många i dag som inte har råd. Det gör att man stängs ute från jobb efter jobb bara för att man inte har pengarna. Därför har vi föreslagit att man ska kunna ta CSN-lån för körkortsutbildningen. Jag är glad att vi nu har fått med oss regeringen på att det ska införas före nästa val, säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt på deras hemsida.

En utredning ska nu tillsättas och B-körkortsutbildning betald med pengar i form av studielån från CSN ska kunna bli verklighet inom nuvarande mandatperiod, det vill säga senast innan hösten 2018.

En genomsnittlig körkortsutbildning kostar 15 000 kronor, men kan bli betydligt dyrare än så. Vänsterpartiet och Socialdemokraterna ser ett lånetak på 25 000 kronor för att finansiera körkortsutbildningen.