Blogg

Annons

Dacia Duster — prisvärd skogsmulle

2009-12-08 | Erik Wedberg

Rumänska Sverige-nykomlingarna Dacia släpper nästa år sin sjätte modell. Nya Dacia Duster ska utmana i det stenhårda lillsuvsegmentet med dugliga terrängegenskaper och ett lågt pris.

Precis som många andra bilmodeller började Dacia Duster sitt liv som ett koncept som blev så uppskattat att det snabbt fick klartecken för produktion. Vi fick stifta bekantskap med Dusters djärva former på Genèvesalongen i våras och kan nu konstatera att Dacia (eller är det pappa Renault?) har fegat ur ordentligt. Den produktionsklara bilen ser inte det minsta ut som konceptbilen, på gott eller ont får smaken avgöra.

Duster kommer till Sverige under sommaren nästa år och tanken är att den ska locka kunder som vill ha en robust, enkel och terrängduglig suv i den mindre storleken. Med 4,31 m i längd och 1,82 m i bredd är Duster jämförbar med nyligen prisbelönta Skoda Yeti. Bagageutrymmet i Duster rymmer 475 dm3 men om baksätesryggarna fälls får man plats med 1 600 dm3 Dacia profilerar dock Duster mer som ett dugligt terrängredskap. Underredet är förstärkt för att skydda vitala delar vid terrängkörning och ingångs- och utgångsvinkel är 30 respektive 35 grader. Hjulen långt ut i hörnen, en markfrigång på 200 millimeter och en vikt på endast 1 180 kilo i tvåhjulsdrivet utförande och 1 280 kilo med fyrhjulsdrift lär göra Duster lättmanövrerad i skogen. I fyrhjulsdrivet utförande kan Duster köras i tre lägen. I Auto-läget är bilen normalt framhjulsdriven men när det behövs får även bakhjulen ta del av kraften från motorn. I låst läge skickas 50 procent av kraften konstant till bakhjulen. I 4x2-läget är överföringen låst till framhjulen.

Duster finns med tre motoralternativ, varav två blir tillgängliga i Sverige. Först och främst finns en 1,6-litersbensinmotor på 110 hästkrafter. Därutöver finns två versioner av den välkända 1,5-litersdieseln från Renault. Svenska kunder kan endast välja 105-hästarsversionen, medan andra marknader har en svagare 85-hästarsspis att tillgå. 105-hästarsdieseln ska inte släppa ut mer än 140 gram koldioxid per kilometer med fyrhjulsdrift och 150 g/km i tvåhjulsdrivet utförande.

Duster blir en minst sagt internationell bil. Tillverkningen sker i Pitesti i Rumänien och därifrån ska bilar skeppas till Europa, Turkiet, Mellanöstern och Nordafrika. 2011 tar Duster även steget över Atlanten och lanseras i Brasilien, Argentina, Mexiko och Chile.

Relaterade inlägg

Dags att teckna bilförsäkring?

Dags att teckna bilförsäkring?

Mängder av bolag, en uppsjö av erbjudanden och kapitel av finstilt text – att välja rätt bilförsäkring är en utmaning. Uppdelad i etapper blir processen enklare. Här är de frågor du bör ställa dig. Trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring? Först måste du helt enkelt avgöra vilken försäkringstyp du behöver. Vilka behov har du och vilken typ […]

2017-08-01
Dags att sälja din bil? 9 enkla tips för att få högsta möjliga pris!

Dags att sälja din bil? 9 enkla tips för att få högsta möjliga pris!

När du är redo att sälja din bil går det att pressa upp priset mer än du kanske tror. Här är tio snabba tips. 1. Bra och betydande bilder En tilltalande bild är din bästa möjlighet att ge ett lockande första intryck. Om du anonserar ut ett fordon av vanlig modell kan det till och med vara […]

2017-07-19
Ökar nybilsregistrerade elbilar mer än hybrider de kommande åren?

Ökar nybilsregistrerade elbilar mer än hybrider de kommande åren?

Ett modeord idag är ”digitalisering”. Något som de flesta branscher och organisationer idag brottas med. I bilbranschen jobbar man även ifrån tillverkarnas sida väldigt hårt med ”elektrifiering” utav bilarna. När det gäller bilar som enkom drivs av el (”elbilar” tex BMW i3 eller Tesla) så går det än så länge i relativt maklig takt och i […]

2017-06-26
Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Under 2016 sattes ett nytt försäljningsrekord av begagnade bilar. Totalt såldes 1 177 644 bilar – en ökning på 12 066 bilar jämfört med året innan. Samtidigt har försäljningstillväxten för 2016 mattats av och en negativ försäljningstrend gick att skönja under sista kvartalet. I hela sex län minskade försäljningen under 2016. Försäljningen av begagnade bilar […]

2017-01-12
Vem ersätter Nico Rosberg?

Vem ersätter Nico Rosberg?

Janne Blomqvist går igenom förutsättningarna inför den förarplats hos Mercedes som ska fyllas efter Nico Rosbergs plötsliga avhopp.

2016-12-05
Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Stora mängder mail utgör ny bevisning mot åtalade personer i gamla Saab Automobile.

2016-12-03

Annons

Stäng