”Den blåe 240:n” i Macken till salu

Det är 30 år sedan den beige mannen för första gången klev in på Roy och Rogers mack. För att fira detta, och att Lorensbergsteatern i Göteborg fyller 100 år, arrangeras 100 föreställningar av Macken på Lorensbergsteaterns scen.

Premiärföreställningen spelades i torsdags och i dag arrangeras en auktion där föremål, från bland annat Lorensbergsteaterns inredning, säljs till högstbjudande. Vad sägs till exempel om stolar och lampor från salongen, porslin från teaterns grundare eller ett självporträtt av karaktären Roy i Macken?

Men det roligaste utropet måste ändå vara en Volvo 244. Och inte vilken 244 som helst, utan ”den blåe 240:n” som tillhör ”den beige mannen”, som spelas av Claes Eriksson, i Macken. Bilen som är till salu medverkar i föreställningen på Lorensbergsteatern, men är sannolikt inte den ”riktiga” 240:n som det talas om i den ursprungliga tv-serien. Den utauktionerade bilen är nämligen av årsmodell 1988, men Macken sändes för första gången för ganska exakt 30 år sedan, och då var alltså inte denna bil ännu tillverkad.

volvo 244 macken-1

Auktionen hålls på Lorensbergsteatern i dag klockan 15, men bilen, som är skänkt av Volvo, levereras inte förrän den 27 maj i samband med den sista föreställningen. Utropspriset för den blåe 240:n är 15 000 kronor och alla intäkter från auktionen går till välgörande ändamål.