Blogg

Annons

Dodge Journey blir Fiat Freemont

2010-12-28 | Mattias Rabe

Nu märks det allt mer att Fiat och Chrysler har en gemensam framtiden tillsammans. Det senaste är att tuffingen Dodge Journey försvinner här i Europa och ersätts av Fiat Freemont – som är en Dodge Journey.

Enligt källor inom Fiat som har varit frispråkiga under samtal med tidningen Auto Week ska Dodge Journey, som för bara en dryg månad sedan visades upp i nytt uppdaterat utförande, sluta att säljas i Europa. I stället kommer modellen att på vår kontinent säljas med Fiat-emblem i nosen och under modellbeteckningen Freemont.
Draget att göra om Chryslern till en Fiat ingår i planerna på att gör samgående Chrysler och Fiat mer lönsamma och med minskade produktionskostnader.
Fiat Freemont ska visas upp på Genèvesalongen i mars och den europeiska försäljningen sätter igång i juni.

Försäljningen av Chrysler Journey har enligt uppgift rasat den senaste tiden i Europa. Under namnet Fiat, som då även inkluderar ett betydligt större återförsäljarnät, väntas försäljningen kunna klättra uppåt igen. Journey/Freemont kommer alltså nästa år i uppdaterad version där främst interiören är omgjord, vilket säkerligen kommer att påverka bilens dragningskraft i skyltfönstret. Men Fiat kryddar även det hela med att trycka ned sin egen 170-hästardiesel på 2,0 liter under huven. Därmed försvinner den tvålitersdiesel på 140 hästkrafter som Journey erbjuds med i dag, en motor som för övrigt kommer från Volkswagen.

Fiat Freemont ses dessutom som en ersättare till Fiats MPV-modell Ulysse vars produktion upphörde i december månad. Anledningen: 1 956 sålda Ulysse under hela förra året.
Freemont lär klara av uppdraget som ersättare med bravur med tanke på att bilen rymmer sju åkande (tredje sätesrad är tillval) och att den dessutom kan erbjuda fyrhjulsdrift, något som inte var möjligt med Ulysse.

Fiat Freemont kommer att byggas i Chryslers Toluca-fabrik i Mexiko, sida vid sida med Dodge Journey och även tillsammans med Fiat 500 avsedd för den nordamerikanska marknaden.

Relaterade inlägg

Många underskattar kostnaden att äga en bil

Många underskattar kostnaden att äga en bil

Ny undersökningar visar: Många som köper bil vet inte vad den kostar att äga över tid. Det visar en ny Sifo-undersökning från KVD Bilpriser, som jämfört ägandekostnaden för olika modeller och vad svenska folket tror att det kostar att äga en bil. Enligt undersökningen tror de flesta att en tre år gammal begagnad bil kostar […]

2017-09-25
Trendbrott: nu backar försäljningen av begagnade bilar

Trendbrott: nu backar försäljningen av begagnade bilar

För första gången på fem år minskar nu försäljningen av begagnade bilar. Under andra kvartalet 2017 tappade försäljningen med 1,5 procent, jämfört med året innan. Bakom tappet står en minskad försäljning av bilar från privatpersoner. Det visar ny statistik från KVD Bilpriser. Under andra kvartalet 2017 såldes 307 125 begagnade bilar vilket är en minskning […]

2017-09-07
Köpa begagnad hyrbil – fördelar och nackdelar

Köpa begagnad hyrbil – fördelar och nackdelar

Trots lägre pris ryggar många undan inför tanken att köpa en begagnad hyrbil. Vem vill ha en bil som körts av fler personer än man kan räkna? Men är många personer bak ratten automatiskt lika med en sämre skött och mer sliten bil? Drömbilen för billigare än i dina drömmar Föreställ dig en bil av […]

2017-09-04
Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Under 2016 sattes ett nytt försäljningsrekord av begagnade bilar. Totalt såldes 1 177 644 bilar – en ökning på 12 066 bilar jämfört med året innan. Samtidigt har försäljningstillväxten för 2016 mattats av och en negativ försäljningstrend gick att skönja under sista kvartalet. I hela sex län minskade försäljningen under 2016. Försäljningen av begagnade bilar […]

2017-01-12
Vem ersätter Nico Rosberg?

Vem ersätter Nico Rosberg?

Janne Blomqvist går igenom förutsättningarna inför den förarplats hos Mercedes som ska fyllas efter Nico Rosbergs plötsliga avhopp.

2016-12-05
Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Stora mängder mail utgör ny bevisning mot åtalade personer i gamla Saab Automobile.

2016-12-03

Annons

Stäng