Blogg

Annons

Entusiastbil med fyra dörrar del 2 – En svensk klassiker.

2015-08-13 | Fredrik, bilpriser.se

Amerikanska bilar i all ära. Tyska pansarvagnar likaså. Men vore det inte roligt att förvalta ett svenskt kulturarv på hjul? Till ett riktigt bra pris dessutom? Det finns inte många av Volvo 164 på annons men de som finns går fortfarande att få för hyggliga pengar, för 35 000 kronor får du en fin bil. Men se upp för rost, 164:ans värsta fiende …

Den första Volvo 164 presenterades år 1968 och cirka 40 000 bilar byggdes fram till år 1975. Den ersattes av 264:an men visst är väl 164:an betydligt charmigare (?). Den var inte tänkt att konkurrera med dåtidens lyxbilar från USA utan siktet var snarare inställt på BMW 5-serie och Jaguar XJ6 vilken den var fullt jämförbar med vad gäller komfort och prestanda. Interiören var generös med mjuka tygfåtöljer (senare i skinn) och träpaneler samt smäckert utformade instrument. Under huven ruvade en riktigt trevlig, sexcylindrig 3-itersmotor som gjorde 0-100 km/h på cirka 10 sekunder. Respektabel siffra vid denna tid!

Det bästa med Volvo 164:an är att den inte kan sjunka särskilt mycket i värde. Det är ingen vanlig bil då många exemplar gått rostdöden till mötes och intresset för gamla europeiska bilar tycks öka. Inte minst ute på kontinenten.

Var de så bra bilar?
Som alla gamla bilar rostar det. Trösklar, skärmar och allra värst balkar. Men även torpedväggar kan rosta. Gå lös med magneten! Motorerna finns inga direkt kända fel på förutom att insprutningen kan köra ihop sig på exemplar med insprutning (1972 årsmodell och framåt).

Vilka ska man satsa på?
Gärna en bil innan 1973 årsmodell då de fick sina stötfångare som många ansåg förstörde en bit av charmen. Men detta är subjektivt.

Är det en framtida värdestegrare?
Få fyrdörrarsbilar blir värda mycket pengar. Det finns få undantag. Men billigare än den är nu blir den ändå knappast om man ska tro statistiken.

Lågmilare eller en i bra skick?
Gärna både och. Men vi väljer en i bra skick vars motor- och växellåda fungerar väl samt, fram för allt, ett exemplar utan allvarligare rostangrepp!

Finns det andra alternativ?
Ja, Jaguar XJ6 och BMW 5-serien från denna tid. Vi väljer dock 164:an alla dagar i veckan för dess slitstyrka och charm.

Relaterade inlägg

Nytt säljrekord för begagnade bilar trots minskad privatförsäljning

Nytt säljrekord för begagnade bilar trots minskad privatförsäljning

Försäljningen av begagnade bilar ökade med 1,9 procent första kvartalet 2017 jämfört med samma period året innan, vilket innebär 4594 fler sålda bilar. Bilhandeln stod för hela ökningen med 6 094 fler sålda bilar samtidigt som den privata bilförsäljningen minskade med 417 bilar. Totalt såldes 269 053 begagnade bilar under kvartalet, den högsta siffran någonsin […]

2017-05-10
Få ut så mycket som möjligt av din bilförsäljning på nätet!

Få ut så mycket som möjligt av din bilförsäljning på nätet!

Om du har bilar listade till försäljning på nätet är det många som frågar sig vad man egentligen har för konverteringsgrad för pengarna. Carfax Dealer Academy ger månadsvis konkreta tips inom olika områden till dig som arbetar med bilförsäljning. Denna månad är fokus på försäljning på nätet. Carfax Dealer Academy – Online PDF Du kan […]

2017-05-08
Viktigt! För korrekt värdering gällande tillval/paket!

Viktigt! För korrekt värdering gällande tillval/paket!

För att säkerställa att du får en så korrekt värdering som möjligt är det viktigt att alla tillval som finns på bilen bockas i. Detta gäller även ifall vissa tillval ingår i en viss typ av utrustningspaket som standard. Alla känner inte alltid till vad som ingår i de olika biltillverkarnas paket, därför har vi […]

2017-03-06
Trenden med små crossovers håller i sig

Trenden med små crossovers håller i sig

Varför behöver en bil se ut som att den går i terräng när sanningen är en bra bit ifrån? Nåväl, andrahandsvärdet verkar de åtminstone hålla.

2017-02-06
90-talets godbitar du önskar att du ägde!

90-talets godbitar du önskar att du ägde!

Riktiga pangbilar till pangpriser. Vi spanar in en bit av 90-talet ..

2017-02-03
Så mycket mer betalar du för drivmedlet nuförtiden. Blir du förvånad över årskostnaden?

Så mycket mer betalar du för drivmedlet nuförtiden. Blir du förvånad över årskostnaden?

Skatterna på drivmedel höjdes vid årsskiftet. Hur stor blir smällen för din plånbok?

2017-02-02

Annons

Stäng