Blogg

Annons

Få hybridbilsköpare köper hybridbil igen

2012-04-10 | Olof Adlercreutz

Hybridbilar tappar sin charm fort, visar en ny amerikansk undersökning. Bara en tredjedel av USA:s hybridbilsköpare väljer att köpa en liknande bil igen. Trots det är hybridbilar ett bra trick för att locka nya köpare till bilhallarna.

Antalet hybridbilar på marknaden växer stadigt med nya modeller, sedan vågen började med bland andra Toyota Prius och Lexus RX 400h för snart tio år sedan. Men alla är inte lika övertygade om bilarnas förträfflighet. Enligt en undersökning av amerikanska opinionsinstitutet Polk väljer nämligen bara 35 procent av alla de som köpt hybridbilar att välja motortypen igen.

Helt felsatsat är det dock inte. Samma undersökning visar att det vid bilbytartider är så många som 60 procent av Toyotas hybridkunder som väljer att gå tillbaka till Toyota-försäljaren, även om det kanske inte blir med hybridmotor. För Hondas del valde över hälften av kunderna, 52 procent, att köpa en ny Honda när man tröttnat på sin Honda-hybrid.

– Att ha en hybrid i sitt sortiment kan säkert ge ett märke konkurrensfördelar när det kommer till att locka till sig nya kunder. De höga andrahandsvärden på hybridbilar är ett tecken på att konsumenter fortsätter leta alternativa lösningar till de höga bensinpriserna, säger Brad Smith, forskare vid Polk i ett pressmeddelande.

Av alla bilar som säljs i USA utgör hybridbilar 2,4 procent av den totala marknaden, att jämföras med 2,8 procent toppåret 2008. I Sverige var motsvarande siffra för 2 549 bilar förra året, vilket betyder att 0,8 procent av alla sålda bilar var en hybrid. 

Relaterade inlägg

Många underskattar kostnaden att äga en bil

Många underskattar kostnaden att äga en bil

Ny undersökningar visar: Många som köper bil vet inte vad den kostar att äga över tid. Det visar en ny Sifo-undersökning från KVD Bilpriser, som jämfört ägandekostnaden för olika modeller och vad svenska folket tror att det kostar att äga en bil. Enligt undersökningen tror de flesta att en tre år gammal begagnad bil kostar […]

2017-09-25
Trendbrott: nu backar försäljningen av begagnade bilar

Trendbrott: nu backar försäljningen av begagnade bilar

För första gången på fem år minskar nu försäljningen av begagnade bilar. Under andra kvartalet 2017 tappade försäljningen med 1,5 procent, jämfört med året innan. Bakom tappet står en minskad försäljning av bilar från privatpersoner. Det visar ny statistik från KVD Bilpriser. Under andra kvartalet 2017 såldes 307 125 begagnade bilar vilket är en minskning […]

2017-09-07
Köpa begagnad hyrbil – fördelar och nackdelar

Köpa begagnad hyrbil – fördelar och nackdelar

Trots lägre pris ryggar många undan inför tanken att köpa en begagnad hyrbil. Vem vill ha en bil som körts av fler personer än man kan räkna? Men är många personer bak ratten automatiskt lika med en sämre skött och mer sliten bil? Drömbilen för billigare än i dina drömmar Föreställ dig en bil av […]

2017-09-04
Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Under 2016 sattes ett nytt försäljningsrekord av begagnade bilar. Totalt såldes 1 177 644 bilar – en ökning på 12 066 bilar jämfört med året innan. Samtidigt har försäljningstillväxten för 2016 mattats av och en negativ försäljningstrend gick att skönja under sista kvartalet. I hela sex län minskade försäljningen under 2016. Försäljningen av begagnade bilar […]

2017-01-12
Vem ersätter Nico Rosberg?

Vem ersätter Nico Rosberg?

Janne Blomqvist går igenom förutsättningarna inför den förarplats hos Mercedes som ska fyllas efter Nico Rosbergs plötsliga avhopp.

2016-12-05
Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Stora mängder mail utgör ny bevisning mot åtalade personer i gamla Saab Automobile.

2016-12-03

Annons

Stäng