Blogg

Annons

Ford svarar om vår havererade Kuga

2013-04-16 | Linus Pröjtz

I vårt suvtest drabbades Ford Kuga av ett haveri i drivlinan under effektmätningstestet. Nu har Fords tekniker utrett saken och kommit fram till följande.

Det var vid effektmätningen, som vi utför på en så kallad rullande landsväg, som vår testade Ford Kuga plötsligt började låta väldigt ansträngt samtidigt som den tryckte ur sig olja via en ventilation i bilens bakparti. Det visade sig snabbt att något hänt med drivningen till bakhjulen och testet avbröts. Då vi vid testet inte visste vad som orsakat skadan valde vi att inte köra om testet med den nya testbilen som Ford ställde till vårt förfogande.

När Niklas Johansson, serviceingenjör hos Ford Motor Company AB, monterade isär fyrhjulsdriftskopplingen ATC såg han genast att något var rejält fel.
– Systemet hade gått så varmt att vissa svetsar hade släppt, berättar Niklas.

Problemet med detta är att alla förinställda motstånd i lager och dylikt inte går att läsa av då spänningen släppte samtidigt som svetsarna, vilket i sin tur innebär att Ford Motor Company AB inte kan säga exakt vad som har hänt.
– Vi tror att det är något speciellt med just detta exemplar, fortsätter Niklas Johansson.

Resonemanget understryks av det faktum att Fords centrala tekniska avdelning uppger att det inte ska vara några problem att köra tester på just rullande landsväg. Bilen och fyrhjulsdriftsystemet ska klara det.
– Nya delar är beställda och när bilen är hopmonterad ser vi fram emot att Teknikens Värld gör ett nytt test, avslutar Ola Norberg som är informationschef på Ford Motor Company AB.

Angående DSG-lådan som rasade i vår Volkswagen Tiguan i samma test ber vi att få återkomma.

Hela testet av nya Ford Kuga, Honda CR-V, Toyota RAV4 och Volkswagen Tiguan läser du i Teknikens Värld nummer 9/2013 som finns i butikernas tidningshyllor nu. Du kan också beställa ditt exemplar här på webben.

Relaterade inlägg

Många underskattar kostnaden att äga en bil

Många underskattar kostnaden att äga en bil

Ny undersökningar visar: Många som köper bil vet inte vad den kostar att äga över tid. Det visar en ny Sifo-undersökning från KVD Bilpriser, som jämfört ägandekostnaden för olika modeller och vad svenska folket tror att det kostar att äga en bil. Enligt undersökningen tror de flesta att en tre år gammal begagnad bil kostar […]

2017-09-25
Trendbrott: nu backar försäljningen av begagnade bilar

Trendbrott: nu backar försäljningen av begagnade bilar

För första gången på fem år minskar nu försäljningen av begagnade bilar. Under andra kvartalet 2017 tappade försäljningen med 1,5 procent, jämfört med året innan. Bakom tappet står en minskad försäljning av bilar från privatpersoner. Det visar ny statistik från KVD Bilpriser. Under andra kvartalet 2017 såldes 307 125 begagnade bilar vilket är en minskning […]

2017-09-07
Köpa begagnad hyrbil – fördelar och nackdelar

Köpa begagnad hyrbil – fördelar och nackdelar

Trots lägre pris ryggar många undan inför tanken att köpa en begagnad hyrbil. Vem vill ha en bil som körts av fler personer än man kan räkna? Men är många personer bak ratten automatiskt lika med en sämre skött och mer sliten bil? Drömbilen för billigare än i dina drömmar Föreställ dig en bil av […]

2017-09-04
Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Under 2016 sattes ett nytt försäljningsrekord av begagnade bilar. Totalt såldes 1 177 644 bilar – en ökning på 12 066 bilar jämfört med året innan. Samtidigt har försäljningstillväxten för 2016 mattats av och en negativ försäljningstrend gick att skönja under sista kvartalet. I hela sex län minskade försäljningen under 2016. Försäljningen av begagnade bilar […]

2017-01-12
Vem ersätter Nico Rosberg?

Vem ersätter Nico Rosberg?

Janne Blomqvist går igenom förutsättningarna inför den förarplats hos Mercedes som ska fyllas efter Nico Rosbergs plötsliga avhopp.

2016-12-05
Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Stora mängder mail utgör ny bevisning mot åtalade personer i gamla Saab Automobile.

2016-12-03

Annons

Stäng