Blogg

Annons

Fyrdörrars entusiastbilar? Finns de?

2015-07-31 | Fredrik, bilpriser.se

Sista riktiga sommarmånaden (under en sommar som går till minne som en av de sämre i modern tid vädermässigt) så finns det en hel del klipp att göra ute på Blocket. Vi skrev tidigare i somras om tre superbilar under 100 000 kronor. Nu tänkte vi att det får vara fyrdörrarsbilarna tur. En kategori bilar som ofta kommit på skam. Men den stora fördelen är att de är mycket billigare än cabriolet eller kupé.

Vad passar bättre än att börja med den Marcella Gandini-ritade skönheten med namnet “fyrdörrars”? Det är faktiskt modellens namn på italienska. Maserati Quattroporte är idag inne på sin sjätte generation men vi fastnar alltid för den fantasifullt formgivna bilen Quattroporte IV, alltså den fjärde generationen.

Hur bra är dom?
Inte särskilt bra driftsäkerhetsmässigt. Experter på italienska bilar sågar den ofta och menar att den inte var förrän 1998 då Ferrari köpte Maserati och började producera legendariska 3200 GT som bitarna började falla på plats. Men Quattroporte IV är ändå mångfalt bättre än 1980-talets bilar. Rost är en svag punkt, elen likaså (många givare som med tiden ger upp samt nivåjusteringen på stötdämpare vilka dock går att konvertera om till vanliga). Lack, karossjobb och inredning är av bästa kvalité och inget som brukar vara slitet. Mekaniken är stark men turboaggregaten kan ge upp med tiden. Då är tipset att söka efter begagnade delar ute på kontinenten. Eurospares är en bra sida där man kan beställa till hyggliga priser. Bilarna har ofta låga mätarställningar vilket gör att slitagedelar i framvagn ofta inte är något bekymmer. Dock har de ofta stått varav diverse packningar kan börja läka olja. Kylarpaketet kan droppa glykol, se efter med ficklampa. Detta går dock att lösa genom olika medel som får packningar att svälla (om inte läckaget är stort).

Den har ju fyra dörrar och ser bruksvänlig ut, kan man köra den om vintrarna?
Nej, det är ovanligt. Dessutom är det törstiga bilar oavsett vilken motor du väljer.

Är de bekväma?
Definitivt. Högsta kvalité på skinnet och mycket gediget arbete med inredning i kombination med stabila vägegenskaper. Bekvämare åker du knappast i en bil från 1990-talet.

Vilken motor ska man välja?
V8-motorn som dök upp 1998 (då Ferrari köpte märket) är den bästa och vassaste med 336 hästkrafter och 450 newtonmeter i vridmoment vid 4000 varv. Det är varvvilliga maskiner och knappast många fyrdörrarsbilar var snabbare. Denna är också den dyraste där priserna börjar på 130 000 kronor för bra exemplar (cirka). 2,8-litersmotorn med dubbelturboaggregat är nästan lika vass och motorljudet framkallar abstinens till vintern. Den är dock mer problemfylld men också billigare i inköp, cirka 80.000 kronor för ett hyggligt exemplar och uppåt. Alla bilar är mycket snabba med 0-100 km/h under sju sekunder.

Har de ofta servicebok?
Nej, de är helt enkelt för billiga för att ha kostats på dyr service hos auktoriserade återförsäljare. Det finns dock många mekaniker med erfarenhet av italienska bilar i stockholmsområdet som hjälper ägare att serva. Hör dig runt.

Håller de värdet?
Ja, de är så billiga som de kan bli i dagens läge. Även om de går ner 25 procent närmaste åren så är det ingen värdeminskningskatastrof med tanke på inköpspris.

Vågar man?
Det är frågan med subjektivt svar. Men det är billiga bilar och kanske ingen tragedi om någonting går sönder på en bil med detta värde? Å andra sidan är det dyra delar och inte alltför många som är villiga att reparera dessa för vettiga pengar.

Håller formgivningen idag?
Marcello Gandini var designern bakom bilvärldens mest vilda koncept. Lamborghini Diablo är en av hans andra verk, Lamborghini Miura en annan. första generationens BMW 5-serie en annan. Han gjorde betydligt mer vågade formgivningar än till exempel Giorgetto Giugiaro som kännetecknas mer av elegans och perfekta proportioner än Gandinis mer blandade stil. Kvalité går aldrig ur tiden, inte heller en “riktig” och intressant design.

Googla gärna fram fler bilder och studera linjerna, ta god tid på dig och bilda dig en uppfattning!

Relaterade inlägg

Generate WISE Goals

EssayMama could be the single essay publishing organization that could handle such pressure ! You’re needing a key industry of debate that could kind the anchor of your article. Be sure, nonetheless, your realization isn’t just a repeated summation as this lowers the influence of the argument you’ve developed in your dissertation. An essay has […]

2017-05-22

Overview of The Ministeris Black Veil

The straightforward composition writing approach which will be helpful is creating an outline, that can limit the circulation of ideas to specific quantity of phrases. Listed below are helpful steps for creating a plan to arrange suggestions for your own article. Conventional article writing tips also needs to include the shipping of your own function. […]

2017-05-22

How to Create a Reading Response Dissertation with Taste Papers

There are a lot of unique topics that one may use on paper process essays. Merely make sure that the composition will not seem purely factual. Below are a few article ideas they might use. Use this complete article construction to generate a detailed outline to your own essays. The real key to creating an […]

2017-05-22
Trenden med små crossovers håller i sig

Trenden med små crossovers håller i sig

Varför behöver en bil se ut som att den går i terräng när sanningen är en bra bit ifrån? Nåväl, andrahandsvärdet verkar de åtminstone hålla.

2017-02-06
90-talets godbitar du önskar att du ägde!

90-talets godbitar du önskar att du ägde!

Riktiga pangbilar till pangpriser. Vi spanar in en bit av 90-talet ..

2017-02-03
Så mycket mer betalar du för drivmedlet nuförtiden. Blir du förvånad över årskostnaden?

Så mycket mer betalar du för drivmedlet nuförtiden. Blir du förvånad över årskostnaden?

Skatterna på drivmedel höjdes vid årsskiftet. Hur stor blir smällen för din plånbok?

2017-02-02

Annons

Stäng