GTA ska utbilda självkörande bilar

Den som har spelat dator- och tv-spelet Grand Theft Auto (GTA) har måhända en aning svårt att tro på att det är lämpligt i någon form av utbildning överhuvudtaget. Sex, droger, våld och grov kriminalitet är vardag i det kontroversiella spelet. Och inte minst mycket vårdslös bilkörning. Att spelet utgör en grundpelare i utbildningen av framtidens självkörande fordon kan därför verka en aning misstänksamt. Men det det är helt sant.

Det är forskare från Intel Labs och universitetet i tyska Darmstadt som börjat mata maskininlärnings-algoritmer med data från just GTA. Syftet är att lära självkörande fordon att hantera så många tänkbara scenarion som möjligt. Det är bland annat den oförutsägbara trafiken och de många olika trafiksituationer som spelet erbjuder som har lockat forskarna att använda Grand Theft Auto.

Faktum är att spelet många gånger till och med är bättre lämpat att skapa olika scenarion än verkligheten själv. Och dessutom skulle det behövas så kopiöst mycket data från verkligheten för att motsvara det som spelet kan skapa virtuellt på betydligt kortare tid, menar forskarna.

Det är väl helt enkelt bara att hålla tummarna för att bilarna lär sig ”rätt” saker. Det vore ju olyckligt om de lär sig undkomma polisen istället för att lära sig högerregeln…