Hawaii stämmer Takata

Härvan med Takatas defekta och livsfarliga krockkuddar rullar vidare. Nu har Hawaii gett sig in i processen genom att vara första amerikanska delstat att stämma den japanska krockkuddetillverkaren.
Enligt stämningsansökan, som lämnades in den 13 maj, ska Takata ha sålt de defekta krockkuddarna fullt medvetna om att de är potentiella dödsfällor.

Bland annat refererar Hawaiis stämningsansökan till ett tidigare uttalande av biltillverkaren Honda som är delägare i Takata. Uttalandet citerade en tidigare ingenjör hos Takata som varnade för konsekvenserna med att fortsätta använda ammoniumnitrat i konstruktionen; ”någon kommer att dödas”.

Takata fortsatte, trots varningarna, att använda ammoniumnitrat som drivmedel i sina krockkuddar, till skillnad från andra krockkuddetillverkare, exempelvis svenska Autoliv, som använder guanidinnitrat. Ammoniumnitrat är mycket explosivt och oförutsägbart, vilket Takatas egna forskningsresultat ska ha visat. Takata ska, enligt stämningsansökan, medvetet ha valt en billigare och än mer oförutsägbar variant av ammoniumnitrat.

Delstaten Hawaii vill se maximala civilrättsliga påföljder med vite om 10 000 dollar per överträdelse samt  kompensation till berörda bilägare, återbetalning av vinster från krockkuddeförsäljningen till biltillverkare och att de ska lansera en kampanj som informerar miljontals bilägare hur viktigt det är att lämna in berörda bilar för åtgärd.

Hittills är tiotals miljoner bilar berörda av Takata-skandalen och det kan röra sig om över 300 miljoner defekta krockkuddar. För drygt ett år sedan kallade Takata själva 34 miljoner bilar världen över för defekta. Sedan dess har skandalen rullat på och blivit ännu större.

Hittills har 13 personer dött på grund av Takatas defekta krockkuddar, tio personer i USA och tre i Malaysia, bland annat en 17-årig flicka som tragiskt dödades av en Takata-krockkudde vid en lättare kollision som hon normalt skulle ha överlevt utan skador. Över 100 personer har skadats.

Toyota är en av de biltillverkare som har drabbats hårdast av Takata-skandalen. Senast i går meddelades det att Toyota måste återkalla ytterligare knappt 1,6 miljoner bilar av märkena Toyota, Lexus och Scion i USA på grund av de livsfarliga krockkuddarna. Flera av modellerna återfinns i Europa men det är alltså bara USA som berörs av återkallelsen, bland annat Toyota Yaris (2006-2011) och Lexus IS (2006-2011).