Helt nya Toyota Prius officiell – fakta, bilder och film

Vi har tidigare fått se läckta bilder på nya Prius och dess utseende har minst sagt väckt en del känslor. Designen är starkt inspirerad av bränslecellsbilen Mirai som visades i slutet av förra året och Toyota beskriver den som ”banbrytande stil”. Nya Prius bygger på Toyotas nya TNGA-plattform och tack vare det har bilen förbättrats på en rad punkter jämfört med föregångaren.

Bland annat ska nya Prius vara 60 procent mer vridstyv och ha en mycket lägre tyngdpunkt, det sistnämnda uppnås även genom att drivlinan är placerad lägre än tidigare. Jämfört mer föregångaren har den växt till sig med 60 millimeter på längden och 15 på bredden, nya Prius är dock 20 millimeter lägre än tidigare. Detta betyder att nya Prius är 452 centimeter lång, 180 bred och 160 centimeter hög. Mått som gynnar både passagerare och lastutrymme.

Toyota Prius 2016

Köregenskaperna ska vara förbättrade tack vare ny hjulupphängning fram och att det nu sitter dubbla triangellänkar på vardera sida bak i stället för den tidigare torsionsaxeln. Än så länge delar Toyota inte med sig om så mycket uppgifter gällande drivlinan förutom att nya Prius ska vara tio procent snålare. Batteriet ska vara ett nyutvecklat nyckel metallhybrid-batteri som ska vara mindre än det i föregångaren och även tåligare och ha ökad laddningsprestanda.

Nya Prius ska enligt Toyota börja säljas i slutet av året men pris är inte fastställt ännu.