Ingen föds längre med bensin i blodet!

diagram

Jag kan konstatera att alla tillverkare med substantiella försäljningsvolymer på dagens nybilsmarknad har en sak gemensamt man erbjuder snåla motorer. Motorer som drivs med diesel. En av de största USP:arna vid nybilsförsäljning är att visa upp så små siffror som möjligt avseende förbrukning. Dagens bilägare skryter inte längre om hur många hästar deras bil har utan det vanligaste samtalsämnet idag är istället hur pass litet ens bil drar vid blandad körning.

I teorin, exempelvis i konsumentundersökningar, så kan alla som tillfrågas tänka sig en elbil. Men i verklighet vill vi alla ha en dieselbil. En två liters dieselmotor med fyrhjulsdrift med automatlåda i ”D-segmentet” det är det Fru och Herr Svensson väljer när de får bestämma själva. Alla nybilsprogram premierar i de större segmenten idag dieselmotorer! Tillverkarna vill trycka ut dieslar och vi konsumenter köper det med hull och hår.

I år är cirka 60 procent av de sålda nybilarna i Sverige dieselbilar medan ”bara” 35 procent är bensinbilar. För åtta år sen så var det helt tvärtom. Just det ställer till det för begagnatmarknaden. Det gör att vi idag har en ”missmatch” gällande utbudet av drivmedelstyper på svenska begagnatmarknaden. Det finns för litet av det kunderna efterfrågar (diesel) då vi fram tills för några år sedan i princip uteslutande köpte bensinbilar. Av de bilar som hitintills under 2015 bytt ägare på den svenska begagnatmarknaden så är 71 procent bensinbilar medan det ”bara” är en 25 procentig andel utav dieselbilar.

Jag är helt övertygad om att vi om ca tre till fyra år även då kommer ha ett glapp gällande utbud och efterfrågan liknande det vi ser idag. Eftersom vi inom några år (eller kanske bara något år) kommer ha plug-in hybrider högst upp på vår önskelista. Istället för ett överutbud av bensinmotorer  på begagnatmarknaden så kommer vi ha ett överutbud av dieslar. Vi har inte själva förstått det ännu, men precis som tillverkarna vill har dem fått oss att älska diesel. På samma sätt kommer de få oss att älska plug-in hybrider. Var så säkra!

Ingen föds längre med bensin i blodet. Men även de som fötts med diesel i blodet kommer i framtiden behöva en blodstransfusion (till plugin hybrider).

Ingen föds längre med bensin i blodet!
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Marko 2015-06-30 | 13:23

Lite snedvridet kanske? Först och främst så handlar artikeln enbart om nyare bilar och är alltså inte relevant för hela marknaden. Finns en enorm begagnatmarknad i Sverige. Och alla älskar ju inte diesel. Allas dröm är inte diesel. Mångas visst, men långt ifrån allas.
Visst försvinner bensinbilarna MEN det kan faktiskt bli så att de kommer att öka i popularitet igen! Dieselbilarnas nya popularitet kan bara vara en tillfällighet, precis som miljöboven Etanol!

Och “bensin i blodet” är ett uttryck för bilentusiaster och dessa kommer alltid att finnas oavsett vilka bruksbilar som är populära!

Eller så är det bara jag som är Anti-Svensson och per automatik ställer mig emot allt som allmänheten gillar :)