Blogg

Annons

Inte undra på att det smäller i trafiken

2015-04-28 | Mattias Rabe

Börja med att kolla filmen ovan, sedan läser du krönikan som börjar med nästa stycke.

I går lade vi ut en film som dök upp på YouTube för några dagar sedan. Genom en bilkamera monterad på instrumentbrädan i amerikanen Tim Lintons bil (kameran köpte han bara ett par dagar tidigare) får vi se ett exempel på aggressiv körning som kunde ha slutat i rejäl tragedi. Det hela utspelar sig på motorvägen utanför New York, närmare bestämt på USA:s nordligaste kust-till-kust-vägen Interstate 90.

Framför Tim Linton kör vad som ser ut att vara ett arbetsfordon, en pickup. De ligger i vänsterfil för omkörning av ett antal lastbilar. I högerfilen kommer 32-årige Kiran Thapa i en Chevrolet Camaro, inte villig att ”ligga på vänt” i vänsterfilen med övriga bilister. Han ser sig i stället ha förtur genom att köra om alla bilar till höger och försöka klämma sig in framför pickupen. Det accepterar inte pickupföraren som ger lite gas för att inte låta Camaro-förarens aggressiva och onödiga körstil vinna över de som kör korrekt. Kiran Thapa är på väg att preja pickupen, men släpper av och kliver in bakom i stället.
Därefter gasar han på och ligger farligt nära pickupen, han gasar och bromsar flera gånger. Pickupföraren bromsar en gång för att markera och för att ”ge igen” börjar han köra i samma takt som lastbilarna. Helt klart onödigt, men så är vissa funtade och direkt trafikfarligt kan det inte anses vara. Endast irriterande.

Efter en stunds gasande och bromsande gör Camaro-föraren är riktig sjuk manöver. Han kör ut i gräset på motorvägens mittremsa för att köra om. Då tappar han kontrollen över bilen och trycker både pickup och lastbil av vägen.

Hur onödig pickupförarens långsamma körning än kan anses vara så är det Camaro-föraren som är den verkliga galningen här. Och det är nu det blir ännu intressantare.
Tittar man på kommentarerna under vår artikel från i går och på vår Facebook-sida så tas det inga direkt avstånd från Camaro-förarens farliga trafikbeteende utan man beskyller pickupföraren för att vara den stora idioten och orsaken till olyckan. Hur är det möjligt? Kan man verkligen på fullaste allvar förbise vad den 32-årige Camaro-föraren från Ohio gjorde?
I princip ingen har kommenterat det faktum att Camaro-föraren dessutom körde grovt rattfull och enligt uppgift inte hade något körkort.

Är det verkligen värre att köra långsamt och hindra en annan, aggressiv bilist än att köra om på höger sida, tränga sig, köra upp i häcken och köra ut på motorvägens gräsmittremsa? Tydligen, eftersom allt fokus hamnade på pickupföraren och inte på Camaro-föraren.

Här är ett exempel på en kommentar plockad från vår Facebook-sida:

”Kanske dags att stoppa pickupen, slita ut föraren, ge han en riktig djävla örfil, ta körkortet och klippa sönder det, och tala om att han har förverkat sin rätt att framföra fordon med motor. En idiot borta, några miljoner kvar.”

Inte ett ljud om Camaro-föraren. Idioten är tydligen han som körde pickupen.

Amerikanska polisen håller inte med dem som beskyller pickupföraren för att vara den dumma och farliga föraren. I stället var det Camaro-föraren Kiran Thapa som åkte dit för grov rattfylla (1,9 promille) och nu väntar han åtal för en rad trafikbrott. Han häktades med en borgen satt till motsvarande 22 000 kronor.
Pickupföraren däremot, han gick fri.

Relaterade inlägg

Dags att sälja din bil? 9 enkla tips för att få högsta möjliga pris!

Dags att sälja din bil? 9 enkla tips för att få högsta möjliga pris!

När du är redo att sälja din bil går det att pressa upp priset mer än du kanske tror. Här är tio snabba tips. 1. Bra och betydande bilder En tilltalande bild är din bästa möjlighet att ge ett lockande första intryck. Om du anonserar ut ett fordon av vanlig modell kan det till och med vara […]

2017-07-19
Ökar nybilsregistrerade elbilar mer än hybrider de kommande åren?

Ökar nybilsregistrerade elbilar mer än hybrider de kommande åren?

Ett modeord idag är ”digitalisering”. Något som de flesta branscher och organisationer idag brottas med. I bilbranschen jobbar man även ifrån tillverkarnas sida väldigt hårt med ”elektrifiering” utav bilarna. När det gäller bilar som enkom drivs av el (”elbilar” tex BMW i3 eller Tesla) så går det än så länge i relativt maklig takt och i […]

2017-06-26
Nytt säljrekord för begagnade bilar trots minskad privatförsäljning

Nytt säljrekord för begagnade bilar trots minskad privatförsäljning

Försäljningen av begagnade bilar ökade med 1,9 procent första kvartalet 2017 jämfört med samma period året innan, vilket innebär 4594 fler sålda bilar. Bilhandeln stod för hela ökningen med 6 094 fler sålda bilar samtidigt som den privata bilförsäljningen minskade med 417 bilar. Totalt såldes 269 053 begagnade bilar under kvartalet, den högsta siffran någonsin […]

2017-05-10
Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Under 2016 sattes ett nytt försäljningsrekord av begagnade bilar. Totalt såldes 1 177 644 bilar – en ökning på 12 066 bilar jämfört med året innan. Samtidigt har försäljningstillväxten för 2016 mattats av och en negativ försäljningstrend gick att skönja under sista kvartalet. I hela sex län minskade försäljningen under 2016. Försäljningen av begagnade bilar […]

2017-01-12
Vem ersätter Nico Rosberg?

Vem ersätter Nico Rosberg?

Janne Blomqvist går igenom förutsättningarna inför den förarplats hos Mercedes som ska fyllas efter Nico Rosbergs plötsliga avhopp.

2016-12-05
Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Stora mängder mail utgör ny bevisning mot åtalade personer i gamla Saab Automobile.

2016-12-03

Annons

Stäng