Blogg

Annons

IS-krigare kan få körkort i Sverige

2016-10-18 | Teknikens Värld

Hundratals personer (mörkertalet är okänt) från Sverige har sökt sig till Syrien och Irak för att stödja terrororganisationen Islamiska staten, IS. Vissa av dem väljer att vända tillbaka till Sverige, omkring 140 personer sägs redan ha gjort det. En diskussion som har förts ett tag är hur dessa återvändande personer, som tidigare anslutit sig till våldsbejakande grupperingar i Syrien och Irak, ska tas emot. Flera svenska kommuner, bland annat Lund, har dragit slutsatsen att personerna som återvänder från exempelvis Syrien måste få olika former av stöd för att integreras i det svenska samhället.

Anna Sjöstrand, som är Lunds kommuns samordnare mot våldsbejakande extremism, säger till Sveriges Radio att de först kände en oro över hur de skulle handskas med dilemmat men att de kvickt fann en lösning i att erbjuda olika former av hjälp.

– Det här är oro som vilken annan oro som helst, säger hon.

Christoffer Carlsson, författare till rapporten Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, ger Lunds kommun rätt i sin stödhantering av personer som återvänder från kriget i Syrien och Irak. Han menar att stöd är oerhört viktigt för att få dessa personer att verkligen kunna lämna extremistmiljöerna, och ett av stöden han räknar upp är körkortsutbildning.

– Det är en rakt igenom social, ekonomisk och materiell fråga. Du behöver kunna återintegreras på arbetsmarknaden, du behöver kanske ha körkort, skuldsanering och tak över huvudet. När individer lämnar vill de lämna till något annat, har man inte resurser till det så är det svårt att förverkliga det, säger Christoffer Carlsson till Sveriges Radio och poängterar att utan stöd är det stor risk att personerna som återvänder till Sverige inte lyckas lämna den extremistiska världen.

Det har riktats viss kritik mot att personer som väljer att lämna extremistmiljöer får stöd i olika former, men Anna Sjöstrand anser att lika för alla ska gälla så länge eventuella straff har avtjänats.

Relaterade inlägg

Dags att sälja din bil? 9 enkla tips för att få högsta möjliga pris!

Dags att sälja din bil? 9 enkla tips för att få högsta möjliga pris!

När du är redo att sälja din bil går det att pressa upp priset mer än du kanske tror. Här är tio snabba tips. 1. Bra och betydande bilder En tilltalande bild är din bästa möjlighet att ge ett lockande första intryck. Om du anonserar ut ett fordon av vanlig modell kan det till och med vara […]

2017-07-19
Ökar nybilsregistrerade elbilar mer än hybrider de kommande åren?

Ökar nybilsregistrerade elbilar mer än hybrider de kommande åren?

Ett modeord idag är ”digitalisering”. Något som de flesta branscher och organisationer idag brottas med. I bilbranschen jobbar man även ifrån tillverkarnas sida väldigt hårt med ”elektrifiering” utav bilarna. När det gäller bilar som enkom drivs av el (”elbilar” tex BMW i3 eller Tesla) så går det än så länge i relativt maklig takt och i […]

2017-06-26
Nytt säljrekord för begagnade bilar trots minskad privatförsäljning

Nytt säljrekord för begagnade bilar trots minskad privatförsäljning

Försäljningen av begagnade bilar ökade med 1,9 procent första kvartalet 2017 jämfört med samma period året innan, vilket innebär 4594 fler sålda bilar. Bilhandeln stod för hela ökningen med 6 094 fler sålda bilar samtidigt som den privata bilförsäljningen minskade med 417 bilar. Totalt såldes 269 053 begagnade bilar under kvartalet, den högsta siffran någonsin […]

2017-05-10
Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Under 2016 sattes ett nytt försäljningsrekord av begagnade bilar. Totalt såldes 1 177 644 bilar – en ökning på 12 066 bilar jämfört med året innan. Samtidigt har försäljningstillväxten för 2016 mattats av och en negativ försäljningstrend gick att skönja under sista kvartalet. I hela sex län minskade försäljningen under 2016. Försäljningen av begagnade bilar […]

2017-01-12
Vem ersätter Nico Rosberg?

Vem ersätter Nico Rosberg?

Janne Blomqvist går igenom förutsättningarna inför den förarplats hos Mercedes som ska fyllas efter Nico Rosbergs plötsliga avhopp.

2016-12-05
Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Stora mängder mail utgör ny bevisning mot åtalade personer i gamla Saab Automobile.

2016-12-03

Annons

Stäng