Jaguar Land Rover ger upp Silverstone

För snart ett år sedan blev det känt att Jaguar Land Rover var sugna på att köpa Englands mest klassiska racerbana Silverstone. Nuvarande ägarna har brottats med ekonomiska problem ett längre tag och den brittiska biltillverkarkoncernen, som ägs av indiska Tata Motors, var ett alternativ till att säkra banans framtid.
Jaguar Land Rover hade planer på att göra Silverstone till ett så kallat varumärkescentrum med leveransdepå för sålda bilar, hotell och mycket annat – vid sidan om en kraftigt upprustning av själva banan med omnejd. Banan var dessutom tänkt att användas i utvecklingssyfte, ungefär så som Nürburgring används av biltillverkarna när nya modeller testas och granskas.

Av planerna blir det inget. Jaguar Land Rover meddelade under måndagen att deras diskussioner med British Racing Drivers’ Club, det vill säga nuvarande ägaren, har upphört och det inte längre finns några tankar på att köpa eller ens hyra banan.

De nämner ingen anledning till varför allt har gått i stöpet, men en anledning misstänks vara Porsche. Den tyska biltillverkaren har race-evenemang på Silverstone och enligt en klausul i deras kontrakt med British Racing Drivers’ Club står det att ingen annan biltillverkare får lov att bruka banan mer än maximalt 45 dagar om året.