Blogg

Annons

Kamremskampen

2011-01-13 | Mikael Stjerna Foto: Glenn Lindberg

Det tar fyra timmar att byta kamrem på en Renault säger den lilla allbilverkstaden. Omöjligt, säger Bilia, det tar nästan sju timmar. Vem har rätt? Vi tog tiden på ett skarpt kamremsbyte.

Bilia tar mycket betalt för att byta kamrem på en Renault Scenic 2,0T. För mycket, tyckte den upprörda Scenicägaren Tomas Larsson som vi skrev om här på webben för ett par månader sedan. Enligt Bilia tar jobbet 6 timmar och 48 minuter och kostar 13 698 kronor. Men alla verkstäder är inte lika dyra. Solna Bilteknik gör jobbet för 6 552 kronor.
– Vi tar betalt för fyra timmar, mer tar det inte, säger Lucas Panagiotis på Solna Bilteknik.
När företagsledningen på Bilia och Renault såg reportaget blev de upprörda.
– Det går inte att göra ett riktigt kamremsbyte så snabbt, dundrade Arve Ericsson, vice regiondirektör på Bilia och utmanade Solna bilteknik på en kamremsduell.
”Taget”, svarade Solna Bilteknik.

Via en annons på Blocket hittar vi en lämplig Renault Scenic som lämnas till den lilla allbilverkstaden i Solna, som av en händelse ligger bara en kilometer från Bilias jätteanläggning. Vi riggar upp kameror för att filma hela förloppet. Jag frågar mekanikern Lukas Gil hur lång tid det kommer att ta.
– Kanske fem timmar, man vet aldrig. Ibland går det snabbt, ibland är det något som sitter åt hårt, svarar Lukas Gil.
Klockan 10.00 hissas bilen upp och kamremsbytet börjar. Höger framhjul tas bort, liksom innerskärmen. Motorn lyfts upp 4-5 centimeter med hjälp av en motorkudde. Vevaxel och kamaxel låses, den gamla remmen tas av, en ny sätts på. En ny vattenpump blir det också. Det är många moment och extremt trångt, så visst tar det tid.
Till slut är operationen färdig, Lukas Gil sänker bilen och vi tittar på klockan. Det har gått tre timmar och tio minuter.

En vecka senare gör Bilia om jobbet. Men då får vi varken filma eller närvara. Kanske vill de inte att det ska komma ut hur man gör jobbet nästan fyra timmar långsammare. Då skulle ju alla verkstäder kunna ta lika bra betalt som Bilia.
Men de gjorde om jobbet – på hemlig tid – och studerade noga filmen på arbetet hos Solna Bilteknik.
Och de gillade inte vad de såg. Läs kommentarerna från Renault/Bilia, och svaren från från Solna Bilteknik. Döm själv vem som gör rätt på verkstadsgolvet.

Fotnot: Kamremsbytet tog 3 timmar 10 minuter. På grund av ett kontaktfel till en spridare tillkom felsökningstid efter kamremsbytet. Eftersom det är en extraordinär händelse har vi inte räknat in den i kamremsreparationen.

Relaterade inlägg

Dags att teckna bilförsäkring?

Dags att teckna bilförsäkring?

Mängder av bolag, en uppsjö av erbjudanden och kapitel av finstilt text – att välja rätt bilförsäkring är en utmaning. Uppdelad i etapper blir processen enklare. Här är de frågor du bör ställa dig. Trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring? Först måste du helt enkelt avgöra vilken försäkringstyp du behöver. Vilka behov har du och vilken typ […]

2017-08-01
Dags att sälja din bil? 9 enkla tips för att få högsta möjliga pris!

Dags att sälja din bil? 9 enkla tips för att få högsta möjliga pris!

När du är redo att sälja din bil går det att pressa upp priset mer än du kanske tror. Här är tio snabba tips. 1. Bra och betydande bilder En tilltalande bild är din bästa möjlighet att ge ett lockande första intryck. Om du anonserar ut ett fordon av vanlig modell kan det till och med vara […]

2017-07-19
Ökar nybilsregistrerade elbilar mer än hybrider de kommande åren?

Ökar nybilsregistrerade elbilar mer än hybrider de kommande åren?

Ett modeord idag är ”digitalisering”. Något som de flesta branscher och organisationer idag brottas med. I bilbranschen jobbar man även ifrån tillverkarnas sida väldigt hårt med ”elektrifiering” utav bilarna. När det gäller bilar som enkom drivs av el (”elbilar” tex BMW i3 eller Tesla) så går det än så länge i relativt maklig takt och i […]

2017-06-26
Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Under 2016 sattes ett nytt försäljningsrekord av begagnade bilar. Totalt såldes 1 177 644 bilar – en ökning på 12 066 bilar jämfört med året innan. Samtidigt har försäljningstillväxten för 2016 mattats av och en negativ försäljningstrend gick att skönja under sista kvartalet. I hela sex län minskade försäljningen under 2016. Försäljningen av begagnade bilar […]

2017-01-12
Vem ersätter Nico Rosberg?

Vem ersätter Nico Rosberg?

Janne Blomqvist går igenom förutsättningarna inför den förarplats hos Mercedes som ska fyllas efter Nico Rosbergs plötsliga avhopp.

2016-12-05
Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Stora mängder mail utgör ny bevisning mot åtalade personer i gamla Saab Automobile.

2016-12-03

Annons

Stäng