Blogg

Annons

KBA-test visar att VW-uppdatering inte påverkar bilarna negativt

2016-02-03 | Mattias Rabe

Som vi tidigare rapporterat har Volkswagens mjukvara för att åtgärda fuskbilarna, med Amarok som första modell, godkänts av tyska transportmyndigheten Kraftfahrt-Bundesamt (KBA). Myndighetens godkännandetest har även konstaterat att den nya mjukvara, som Amarok med 2,0-litersdieselmotorn EA189 får, inte påverkar övriga egenskaper hos modellen. Varken prestanda, bränsleförbrukning, koldioxidutsläpp eller ljudnivå förändras. Vad som däremot förändras är utsläppen av hälsovådliga kväveoxider (NOx) som sänks för att hamna inom ramarna för avgasnormen Euro 5.

När Amarok har åtgärdats står Passat på tur (slutet av februari eller i början av mars enligt tidigare uppgifter), därefter övriga berörda modeller från Volkswagen, Audi, Skoda och Seat. Man beräknar att åtgärdsprogrammet tar hela 2016 i anspråk.

Volkswagen EA189

Ovanstående dieselmotorer är de som är drabbade av utsläppsfusket som nu ska åtgärdas. Samtliga motorer får ny mjukvara och 1,6-litersmotorn får dessutom en flödesriktare monterad.

En knapp halvtimme sägs uppdateringen av en berörd bil att ta, en uppdatering som normalt görs vid bilens ordinarie servicetillfälle.
De bilar med 1,6-litersdieselmotorer som även behöver en mekanisk uppdatering (en flödesriktare monteras) vid sidan om mjukvaruuppdateringen beräknas behöva knappt 45 minuter för att åtgärdas.

Teknikens Värld genomför ett på svensk mark oberoende test av ett flertal berörda VW-, Audi-, Skoda- och Seat-modeller där vi mäter prestanda, förbrukning och utsläpp innan respektive efter bilarna har uppdaterats. Mer om detta kan ni läsa i tidningen framöver, samt här på teknikensvarld.se.

Relaterade inlägg

Dags att teckna bilförsäkring?

Dags att teckna bilförsäkring?

Mängder av bolag, en uppsjö av erbjudanden och kapitel av finstilt text – att välja rätt bilförsäkring är en utmaning. Uppdelad i etapper blir processen enklare. Här är de frågor du bör ställa dig. Trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring? Först måste du helt enkelt avgöra vilken försäkringstyp du behöver. Vilka behov har du och vilken typ […]

2017-08-01
Dags att sälja din bil? 9 enkla tips för att få högsta möjliga pris!

Dags att sälja din bil? 9 enkla tips för att få högsta möjliga pris!

När du är redo att sälja din bil går det att pressa upp priset mer än du kanske tror. Här är tio snabba tips. 1. Bra och betydande bilder En tilltalande bild är din bästa möjlighet att ge ett lockande första intryck. Om du anonserar ut ett fordon av vanlig modell kan det till och med vara […]

2017-07-19
Ökar nybilsregistrerade elbilar mer än hybrider de kommande åren?

Ökar nybilsregistrerade elbilar mer än hybrider de kommande åren?

Ett modeord idag är ”digitalisering”. Något som de flesta branscher och organisationer idag brottas med. I bilbranschen jobbar man även ifrån tillverkarnas sida väldigt hårt med ”elektrifiering” utav bilarna. När det gäller bilar som enkom drivs av el (”elbilar” tex BMW i3 eller Tesla) så går det än så länge i relativt maklig takt och i […]

2017-06-26
Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Under 2016 sattes ett nytt försäljningsrekord av begagnade bilar. Totalt såldes 1 177 644 bilar – en ökning på 12 066 bilar jämfört med året innan. Samtidigt har försäljningstillväxten för 2016 mattats av och en negativ försäljningstrend gick att skönja under sista kvartalet. I hela sex län minskade försäljningen under 2016. Försäljningen av begagnade bilar […]

2017-01-12
Vem ersätter Nico Rosberg?

Vem ersätter Nico Rosberg?

Janne Blomqvist går igenom förutsättningarna inför den förarplats hos Mercedes som ska fyllas efter Nico Rosbergs plötsliga avhopp.

2016-12-05
Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Stora mängder mail utgör ny bevisning mot åtalade personer i gamla Saab Automobile.

2016-12-03

Annons

Stäng