Kia Niro – tre snabba från provkörningen

Hej PeO! Välkommen in i hetluften igen. Robert de Niro eller Kia Niro?
– Eftersom Robban börjar bli lite gammal i gamet nu så helt klart Kia Niro. En ny suv på en helt nyutvecklad plattform och dessutom med en hybriddrivlina. Kia växer så det knakar i Sverige, och sämre lär det inte bli med Niro i programmet. Den kliver rakt in i Europas hetaste segment.

Så pass alltså, vad är så bra med den?
– Personligen tycker jag den är snygg. Att den, trots att den inte är stor (435,5 cm lång), är så väldigt rymlig är också en fördel. Fyra vuxna sitter jättebra i bilen, även sett till benutrymmet. Bagageutrymmet är okej. 427 liter är aningen, aningen mindre än i Nissan Qashqai som är näst intill identisk storleksmässigt (skiljer 2-3 centimeter på längden). Det lätta insteget är en annan detalj som måste lyftas fram.

Kia Niro

– Med totalt 141 hästkrafter och 265 newtonmeter är den ingen raket. 0-100 km/h på 11,5 sekunder och 162 km/h i toppfart. Däremot är den snål. På papperet 0,38 liter per mil vid blandad körning och 88 gram koldioxid per kilometer. Det gör Niro till en miljöklassad bil. Dock gäller siffrorna när det sitter 16-tummare på bilen, med 18-tummare ökar siffrorna och miljöbilsklassningen ryker.

– Jag gillar Niro skarpt. Rullar mjuk och fint, sväljer spanska potthål föredömligt och styrningen är trevlig. Dessutom är dragvikten hög för att vara en hybridbil.

Kia Niro

Låter som att Kia Sverige har en ny favorit på ingång! När kommer den och till vilket pris?
– Den 12 september är det säljpremiär i Sverige. Då kommer det att finnas bilar för omgående leverans. Från 229 900 kronor, då ingår en hel del utrustning så som autobroms och vingelvarnare.

Hela provkörningen av Kia Niro läser du i Teknikens Värld nummer 18/2016.