Kombin som är billigast att äga

frontbil

Det kan löna sig att köpa en begagnad bil från ett fabrikat med de lägsta begagnatpriserna – även över tid. Men det är inte självklart. Värdeminskningen och kostnaden för skatt och försäkring kan skilja sig stort mellan modellerna. 

I jämförelsen är Hyundai det fabrikat som uppvisar lägst ägandekostnad både bland stora och små kombibilar. Högst kostnad hade Volvo XC70 i storkombiklassen medan BMW 320 var dyrast att äga bland de mindre kombibilarna.

Den dyraste kombibilen är 50 procent dyrare att äga än den billigaste. Lägst ägandekostnad i kronor har de billigaste bilarna. I genomsnitt är den totala ägandekostnaden per mil inklusive bränsle mellan 29-46 kr beroende på modell.

Även om inköpspriset är viktigt i en bilaffär bör man också räkna på vad bilen kostar i värdeminskning, skatt, försäkring, service och bränsleförbrukning. Det förekommer stora skillnader från modell till modell.

Värdeminskningen för de flesta bilarna ligger på 40-50 procent över en treårsperiod vilket motsvarar halva ägandekostnaden. Även om de dyrare bilarna tappar mest i värde räknat i kronor förlorar de billigare bilarna mer i relation till inköpspriset.

Mer premiumbetonade bilmärken och modeller har i regel högre ägandekostnad. Å andra sidan har bilarna med högst ägandekostnad oftast lägre procentuell värdeminskning. Men det är ju faktiska kronor och inte procent som bränner hål i plånboken..

Skatt och försäkring skiljde sig mycket mellan de olika modellerna. Den bil som har lägst skatt per år har nästan en tiondel av skatten som den dyraste bilen har, mycket på grund av miljöbilsrabatter. Försäkringarna skiljer sig mellan 15 000 och 37 000 kronor.

TCO2

TCO1

 

 

Om sammanställningen

KVD Bilpriser har sammanställt den totala ägandekostnaden under en treårsperiod för 20 kombimodeller från modellår 2012. Varje bilmodell har med ett motoralternativ, det vanligaste för modellåret. Ägandekostnaderna baseras på värdeminskning, skatt, försäkring, service och bränsleförbrukning. Urvalet står för cirka 15 procent av alla bilar med modellår 2012.

Värderingen avser att bilen köpts in i april 2015 hos en handlare och sedan körs i tre år/4500 mil. Efter detta byts den in hos en handlare(inköp: 40 mån/4500 mil – inbyte vid 76mån/9000mil). Bilen är utrustad med metalliclack och vinterhjul. Service/driftskostnad är baserat på att bilen köps servad och sen servas en eller två gånger (beroende på modell) under ägandet. Serviceintervall samt kostnad är framtaget med hjälp av Mekonomens Mekocat. Beräkningen utgår från att köparen byter en uppsättning däck samt bromsklossar. Drivmedelspriserna utgår från Statoil april 2015. Försäkringskostnaden är en snittpremie för modellen som räknats fram av Insplanet.

 

Kombin som är billigast att äga
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Johnny 2015-06-18 | 15:32

Lurigt det där! Rent procentuellt så håller de dyra bilarna en “bra” värdeminskning men satan vad det blir annorlunda sett till SEK, Spännande.

Ola 2015-07-01 | 21:00

Synd att ni inte jämför bensin respektive dieselmodeller i dessa modeller.
Värderar man exempelvis en Avensis kombi 1,8 bensin-12 som gått 4500 mil så visar det sig att den knappt minskat 100 000kr i värde under dessa år då den hade ett klart lägre nypris än dieseln och har ändå ett bra andrahandsvärde samt är billigare att serva, den skulle med andra ord vunnit denna lista om den tagits med.

Ola 2015-07-01 | 21:14

Felskrivet av mig, menade värdeminskning på knappt 80 000kr för Avensis bensin och lägre servicekostnader.

Martin 2015-07-02 | 00:06

Outback både högre bränslekostnader och försäkringskostnader än XC70… Ni skojar va?

Nils 2015-10-13 | 10:34

Det verkar som att i tabellen för stora kombibilar så är värdeminskning för Toyotan 53,2% och Peugoten 53,9%, men ändå så har Toyotan fått etiketten största värdeminskning i procent. Varför då? Har jag missförstått något?
Vore även bra om ni kunde publicera en mer högupplöst bild med högre läsbarhet.

Sara 2016-09-07 | 21:43

Hej Erik
Bra artikel. Skulle uppskatta en uppdaterad lista. Samt gärna med fler alternativ. Är på jakt efter en bil som också är säker att skjutsa barn i. Har du något bra tips?
Tack på förhand.

vyvoz musora spb 2017-03-09 | 15:21

Аренда и обслуживание дорожно-строительной техники. Вывоз грунта, снега, мусора. Вывоз и утилизация строительного мусора и бытовых отходов. Погрузка, вывоз и утилизация строительного и крупногабаритного мусора. Утилизация и переработка бытовых отходов. http://amusor.ru/kamaz-samosval.php