Blogg

Annons

Motorgeniet Per Gillbrand är död

2016-11-30 | Mattias Rabe

This article is also available in English

En av Sveriges internationellt mest kända ingenjörer, framför allt inom bilbranschen, har i dag lämnat oss. Per Gillbrand, eller Turbopelle som hans smeknamn var efter att ha satt turbofart på Saab, är av många känd som en teknisk uppfinnare av rang. Efter sin maskiningenjörsexamen började han arbeta som motortestingenjör på Volvo Penta i Skövde. Det jobbet tog honom vidare till Volvo i Göteborg där han värvades till ”Projekt 1958” som skulle mynna ut i P1800. Där var Per Gillbrand med och utvecklade Volvos kanske mest kända motor genom tiderna – B18-motorn med sin femlagrade vevaxel. Motorn användes inte bara i P1800, där den debuterade, utan senare även i PV 544, Duett, Amazon och 140-serien. B18-motorn blev känd som en slitvarg av sällan skådat slag.

1964 värvades Per Gillbrand till Saab för att hjälpa till med märkets första fyrtaktsmotorer. Absolut mest känd är han dock för att ha gjort Saab till det turbomärke som de var under sina sista tre årtionden som biltillverkare. Medan många andra biltillverkare skippat idén med turboladdning, eftersom trycket var svårkontrollerat och ledde till opålitliga motorer, lyckades Per Gillbrand tygla tekniken och Saab kunde som första bilmärke leverera turbobilar på bred front. I dag har näst intill alla bilar turboteknik och det kan till stor del ses som Per Gillbrands förtjänst.

Efter att ha gått i pension fortsatte Per Gillbrand med sina tekniska underverk och på bilsalongen i Genève i mars 2000 visade Saab upp ännu en av hans uppfinningar, nämligen en motor med variabel kompression. Tekniken, som skulle spara bränsle, såg aldrig dagens ljus då GM märkligt nog inte ville ta projektet i mål. På senare år har vissa biltillverkare fått upp ögonen för tekniken, bland annat Porsche och Infiniti.

Motorgurun Per Gillbrand har utvecklat en lång rad andra smarta tekniker på bil-, båt- och lastbilsmotorer, så många att Internet nästan inte skulle räcka till om vi väljer att skriva om dem alla här.

Under senare år hade han en föreställning med egenkonstruerade minimotorer, fullt fungerande, som var väldigt populär. Avslutningsshowen hölls på Berwaldhallen i Stockholm i november 2014. Flera av dessa minimotorer, bland annat en Bugatti Veyron W16-motor, ser du i filmen nedan.

Per Gillbrand blev 82 år gammal.

Relaterade inlägg

Dags att teckna bilförsäkring?

Dags att teckna bilförsäkring?

Mängder av bolag, en uppsjö av erbjudanden och kapitel av finstilt text – att välja rätt bilförsäkring är en utmaning. Uppdelad i etapper blir processen enklare. Här är de frågor du bör ställa dig. Trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring? Först måste du helt enkelt avgöra vilken försäkringstyp du behöver. Vilka behov har du och vilken typ […]

2017-08-01
Dags att sälja din bil? 9 enkla tips för att få högsta möjliga pris!

Dags att sälja din bil? 9 enkla tips för att få högsta möjliga pris!

När du är redo att sälja din bil går det att pressa upp priset mer än du kanske tror. Här är tio snabba tips. 1. Bra och betydande bilder En tilltalande bild är din bästa möjlighet att ge ett lockande första intryck. Om du anonserar ut ett fordon av vanlig modell kan det till och med vara […]

2017-07-19
Ökar nybilsregistrerade elbilar mer än hybrider de kommande åren?

Ökar nybilsregistrerade elbilar mer än hybrider de kommande åren?

Ett modeord idag är ”digitalisering”. Något som de flesta branscher och organisationer idag brottas med. I bilbranschen jobbar man även ifrån tillverkarnas sida väldigt hårt med ”elektrifiering” utav bilarna. När det gäller bilar som enkom drivs av el (”elbilar” tex BMW i3 eller Tesla) så går det än så länge i relativt maklig takt och i […]

2017-06-26
Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Under 2016 sattes ett nytt försäljningsrekord av begagnade bilar. Totalt såldes 1 177 644 bilar – en ökning på 12 066 bilar jämfört med året innan. Samtidigt har försäljningstillväxten för 2016 mattats av och en negativ försäljningstrend gick att skönja under sista kvartalet. I hela sex län minskade försäljningen under 2016. Försäljningen av begagnade bilar […]

2017-01-12
Vem ersätter Nico Rosberg?

Vem ersätter Nico Rosberg?

Janne Blomqvist går igenom förutsättningarna inför den förarplats hos Mercedes som ska fyllas efter Nico Rosbergs plötsliga avhopp.

2016-12-05
Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Stora mängder mail utgör ny bevisning mot åtalade personer i gamla Saab Automobile.

2016-12-03

Annons

Stäng