Blogg

Annons

När häckarna dör …

2016-08-06 | Fredrik, bilpriser.se

Jag fick frågan här om dagen om när en entusiastbil börjar gå upp i värde? Kan man veta det på förhand och göra en god affär? Det sägs ofta att entusiastbilar är bättre investeringar än aktier och fonder vilket inte är helt sant. Stockholmsbörsen har gått upp 1500 procent sedan 1986, för att nämna ett exempel. Om man ändå vill ha en investering på hjul istället samt veta vilken kärra och när man ska köpa svarar jag: När häckarna dör och endast de fina är kvar. För då är det inte allmogen som sätter prislapparna längre utan du själv och en handfull andra.

Kupé eller cabriolet. Exklusivare modeller. Bästa tänkbara skick (det blir billigare så vilket vi redan varit inne på några gånger). Det är tre saker att skriva upp innan man börjar jaga. Några fräscha exempel? Jag kommer spontant att tänka på BMW 8-serien som rekylerat upp i pris runt 30 procent det senaste året. Anledningen är decennier av undervärdering och mycket på grund av gammalt rykte om besvärliga serviceåtgärder och höga driftkostnader för V12-motorn. Sedan har modellen aldrig blivit rosad av pressen utan tvärtom. “För få hästkrafter för vikten”, “Ospännande modell”, “En konstig blandning av sportbil och GT-vagn”, löd några av omdömena från journalisterna. Hade dom rätt? Jag tycker inte det och det kommer nog heller inte du att tycka. Det är en fantastiskt välbyggd och snygg bil. 30 procents värdeökning på ett år, alltså. På den tyska marknaden ännu mer. Är det fortfarande värt att köpa den då? Absolut. Det kommer inte stanna här på en 5-10 års sikt.

Andra hetare exempel? Första generationens Volvo C70 kupé (cabriolet är ju så klart skönt, men i ärlighetens namn sänkte det den designmässiga attraktionskraften rejält). Den här modellen har gått ett plågsamt stylingöde till mötes i händerna på unga killar med vilda fast-and-the-furious-fantasier. Bilen har även varit så billig att det blivit en slit-och-släng-vara för många, en bil som många år legat på hopplöst låga prisnivåer trots kritikerrosad design och prestanda i T5-konfigurationen. Låga produktionssiffror och handbygge talar också till dess fördel.

I fallet med Volvo C70 har trenden ännu inte vänt. Men jag bettar om några fulla bensintankar att snart så blir fallet. Häckarna är betydligt fler än de vettiga exemplaren och det kommer dröja många år innan de är värda att reparera upp, om ens någonsin.

När de sönderskruvade och hårt luggade exemplaren har lämnats på någon bakgård i Värmland för att samla rost, för där är dom snart, kommer denna bilmodell inte stanna på dagens prisnivåer.

Köp en entusiastbil med stort förnuft.

Relaterade inlägg

Ökar nybilsregistrerade elbilar mer än hybrider de kommande åren?

Ökar nybilsregistrerade elbilar mer än hybrider de kommande åren?

Ett modeord idag är ”digitalisering”. Något som de flesta branscher och organisationer idag brottas med. I bilbranschen jobbar man även ifrån tillverkarnas sida väldigt hårt med ”elektrifiering” utav bilarna. När det gäller bilar som enkom drivs av el (”elbilar” tex BMW i3 eller Tesla) så går det än så länge i relativt maklig takt och i […]

2017-06-26
Nytt säljrekord för begagnade bilar trots minskad privatförsäljning

Nytt säljrekord för begagnade bilar trots minskad privatförsäljning

Försäljningen av begagnade bilar ökade med 1,9 procent första kvartalet 2017 jämfört med samma period året innan, vilket innebär 4594 fler sålda bilar. Bilhandeln stod för hela ökningen med 6 094 fler sålda bilar samtidigt som den privata bilförsäljningen minskade med 417 bilar. Totalt såldes 269 053 begagnade bilar under kvartalet, den högsta siffran någonsin […]

2017-05-10
Få ut så mycket som möjligt av din bilförsäljning på nätet!

Få ut så mycket som möjligt av din bilförsäljning på nätet!

Om du har bilar listade till försäljning på nätet är det många som frågar sig vad man egentligen har för konverteringsgrad för pengarna. Carfax Dealer Academy ger månadsvis konkreta tips inom olika områden till dig som arbetar med bilförsäljning. Denna månad är fokus på försäljning på nätet. Carfax Dealer Academy – Online PDF Du kan […]

2017-05-08
Trenden med små crossovers håller i sig

Trenden med små crossovers håller i sig

Varför behöver en bil se ut som att den går i terräng när sanningen är en bra bit ifrån? Nåväl, andrahandsvärdet verkar de åtminstone hålla.

2017-02-06
90-talets godbitar du önskar att du ägde!

90-talets godbitar du önskar att du ägde!

Riktiga pangbilar till pangpriser. Vi spanar in en bit av 90-talet ..

2017-02-03
Så mycket mer betalar du för drivmedlet nuförtiden. Blir du förvånad över årskostnaden?

Så mycket mer betalar du för drivmedlet nuförtiden. Blir du förvånad över årskostnaden?

Skatterna på drivmedel höjdes vid årsskiftet. Hur stor blir smällen för din plånbok?

2017-02-02

Annons

Stäng