Nokian anklagas för mångårigt fusk med däcktest

Det är finska tidningen Kauppalehti som avslöjar att Nokian Tyres kan ha påverkat däcktester världen över genom att skicka testdäck som är manipulerade. Däcken som Nokian har tillhandahållit olika oberoende testverksamheter ska ha haft egenskaper som inte finns i produktion och som inte går att köpa hos däckhandeln – och på så vis kunnat prestera bättre än konkurrenternas däck. Fusket ska ha pågått under flera år.

Kauppalehti har som stöd för anklagelserna intern e-post som har cirkulerat inom Nokian och dess personal. Enligt kommunikationen ska fusket röra både sommar- och vinterdäck.

Tyska ADAC har genomfört ett däcktest där däck enbart köpta i butik ingick, inte däck som skickades direkt av tillverkarna. Resultatet blev att Nokians däck klassades som medelmåttiga.

Nokian har många gånger vunnit däcktester runt om i världen och företagets vinster har ökat markant de senaste åren. Men under fredagen har företagets aktie rasat efter avslöjandet.

Nokian Tyres vd Ari Lehtoranta bedyrar att de inte längre fifflar med däck och testresultat och att testverksamheterna numera köper däck i affärer i stället för att få dem från tillverkarna. Sistnämnda är dock inte helt glasklart då många däck som är nya för säsongen ofta inte har hunnit levereras till återförsäljarna. Då är det tillverkarna som tillhandahåller däcken.