Nu skruvar Tesla upp Model X-tillverkningen

I slutet av september presenterade Tesla märkets andra modell vid sidan om Model S. Samtidigt levererades de första exemplaren av Model X till utvalda kunder. Dessa första exemplar ingick i en serie med namnet Founders Series och nu är det dags för Signature-serien att rulla ut till kunderna i USA.

Tesla har medvetet hållit produktionen av Model X på en låg nivå för att bland annat få alla underleverantörsbitar på plats och för att få bekräftat att kvaliteten på Model X i Founders Series-utförandet möter kraven. Men nu är man redo, kranarna vrids på för fulla muggar. Varannan bil som lämnar fabriken ska framöver vara en Model X vilket betyder att omkring tusen exemplar av nya modellen varje vecka ska lämna produktionsbandet. Under 2016 förväntar man sig skruva upp produktionstakten ännu ett snäpp.

Tesla Model X 2016

Model X Signature, så som den levereras till kunderna i USA nu, kostar från motsvarande 1,1 miljon kronor. Då innehåller bilen det stora batteriet på 90 kilowattimmar plus en rad finesser som förknippas med Teslas toppmodeller.
Senare i produktionscykeln introducerar Tesla en billigare instegsmodell med 70-kilowattsbatteri som i USA kommer att kosta omkring 700 000 kronor, vilket enligt våra tidigare beräkningar bör betyda en svensk prislapp runt 900 000 kronor.