Blogg

Annons

Nya Audi RS4 får V6-turbomotor

2016-09-27 | Mattias Rabe

Senaste generationen Audi RS4 Avant (någon sedan fanns inte) hade en naturell V8 på 4,2 liter och 450 hästkrafter, det vill säga en maskin utan någon som helst överladdning. Motorn var omtyckt och lät ljuvligt, men nu är det slut på V8-sången, precis som vi misstänkte när vi körde senaste RS4:an på Red Bull Ring. För Autoblog har Stephan Reil, tekniskt ansvarig för Audis quattro-avdelning, bekräftat att någon V8 inte är aktuell till nya generationen RS4. I stället placerar man Porsches V6-maskin på 2,9 liter under huven på nya RS4, en modell som även kommer i sedanutförande. Det är alltså samma dubbelturbomatade maskin som återfinns i nya Panamera och som i 4S-utförande ger 440 hästkrafter och 550 newtonmeter. Om maskinen hamnar i Audin helt orörd återstår att se, men mer troligt är att Audi skruvar på den på ett eller annat vis – kanske effektmässigt för att den på papperet ska se maffigare ut än föregångaren.

Sista gången vi ser en sugmotor i RS4? Kanske med tanke på downsizingtrenden. 450 hästar som gladeligen hjälper dig fram – snabbt!

”Sista gången vi ser en sugmotor i RS4?”. Så skrev vi vid provkörningen av RS4 Avant under 2012. Svaret på frågan vet vi nu är ”ja”.

Den lite tamare prestandaversionen S4 (bilden ovan) har redan en dubbelturbomatad V6-motor, dock på 3,0 liter och 354 hästkrafter.
V6:an på 2,9 liter kommer även att ta plats i kommande RS5 Coupé och RS5 Cabriolet samt instegsversionen av R8 som är i antågande.

Audi har inte bara lagt ned V8-motorerna, en annan motor som har fått stryka på foten är den 2,0 TFSI-maskin med 420 hästkrafter som såg dagens ljus i konceptbilen TT quattro sport för ett par år sedan. Just den motorn var bekräftad att ta plats i Volkswagen Golf R 420 (konceptbilen hette Golf R 400). Modellen åkte dock ner i runda arkivet efter dieselgate-skandalen som tvingade Volkswagen-koncernen till att spara på slantarna.

Relaterade inlägg

Många underskattar kostnaden att äga en bil

Många underskattar kostnaden att äga en bil

Ny undersökningar visar: Många som köper bil vet inte vad den kostar att äga över tid. Det visar en ny Sifo-undersökning från KVD Bilpriser, som jämfört ägandekostnaden för olika modeller och vad svenska folket tror att det kostar att äga en bil. Enligt undersökningen tror de flesta att en tre år gammal begagnad bil kostar […]

2017-09-25
Trendbrott: nu backar försäljningen av begagnade bilar

Trendbrott: nu backar försäljningen av begagnade bilar

För första gången på fem år minskar nu försäljningen av begagnade bilar. Under andra kvartalet 2017 tappade försäljningen med 1,5 procent, jämfört med året innan. Bakom tappet står en minskad försäljning av bilar från privatpersoner. Det visar ny statistik från KVD Bilpriser. Under andra kvartalet 2017 såldes 307 125 begagnade bilar vilket är en minskning […]

2017-09-07
Köpa begagnad hyrbil – fördelar och nackdelar

Köpa begagnad hyrbil – fördelar och nackdelar

Trots lägre pris ryggar många undan inför tanken att köpa en begagnad hyrbil. Vem vill ha en bil som körts av fler personer än man kan räkna? Men är många personer bak ratten automatiskt lika med en sämre skött och mer sliten bil? Drömbilen för billigare än i dina drömmar Föreställ dig en bil av […]

2017-09-04
Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Under 2016 sattes ett nytt försäljningsrekord av begagnade bilar. Totalt såldes 1 177 644 bilar – en ökning på 12 066 bilar jämfört med året innan. Samtidigt har försäljningstillväxten för 2016 mattats av och en negativ försäljningstrend gick att skönja under sista kvartalet. I hela sex län minskade försäljningen under 2016. Försäljningen av begagnade bilar […]

2017-01-12
Vem ersätter Nico Rosberg?

Vem ersätter Nico Rosberg?

Janne Blomqvist går igenom förutsättningarna inför den förarplats hos Mercedes som ska fyllas efter Nico Rosbergs plötsliga avhopp.

2016-12-05
Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Stora mängder mail utgör ny bevisning mot åtalade personer i gamla Saab Automobile.

2016-12-03

Annons

Stäng