Blogg

Annons

Nya Mercedes GLE ute i friska luften för första gången

2016-07-06 | Mattias Rabe

Nu tror du förstås att vi är ute och cyklar. ”Mercedes GLE är ju bara ett år gammal, så varför skulle de testa en ny generation redan?”, frågar du dig. Jo visst, du har rätt – delvis. GLE är bara ett år gammal men själva modellen är fem år gammal. När Mercedes ML (M-klass) uppdaterades under 2015 passade tyskarna på att byta namn för att bättre stämma in i deras nya modellbeteckningssystem. En ny GLE är med andra ord aktuell inom ett par år och det är därför Mercedes nu är ute och testar den i ett tidigt prototypskede.

En helt ny plattform bildar bas till nästa generation GLE. Plattformen heter MHA och är en av fyra som Mercedes kommer att använda sig av genom hela sin modellpalett. Just MHA är utvecklad för crossovers och suvar medan exempelvis MRA är för de vanliga personbilarna och finns redan i nya C-klass och E-klass.

Mercedes GLE 2019

Eventuellt växer GLE en aning på de flesta ledder men vikten har Mercedes koll på, den lär med nya plattformen som grund hamna lägre än i dag. Utseendemässigt kan vi, trots att prototypen på bilderna ser väldigt kantig ut, förvänta oss ett slankare utseende med tanke på de förändringar som andra Mercedes-modeller nyligen genomgått.
Granskar vi den maskerade bilen kan vi ana att bakljusen är slankare än de som finns på dagens GLE, lite åt hållet som GLE Coupé samt GLC och GLC Coupé. Om GLE behåller ”Saab-lösningen” med svarta D-stolpar som får bakrutan och de bakre sidorutorna att se ut som en enda stor glasyta återstår att se. Prototypen ger sken av att denna utformning försvinner, men det kan likaväl vara ett maskeringstrick.

Motormässigt blir det olika fyr- och sexcylindriga varianter som drivs av antingen bensin eller diesel. I vissa fall blir det med hjälp från en elmotor då, precis som i dag, laddhybridversioner är aktuella. Räkna också med ett par olika AMG-versioner med sex och åtta cylindrar.

Prognosen säger att nya Mercedes GLE debuterar runt 2018. Om det därefter presenteras en ”coupémodell” à la dagens GLE Coupé återstår att se, men sannolikt blir det så eftersom Stuttgart inte kan låta München härja fritt med sin X6.

Relaterade inlägg

Dags att sälja din bil? 9 enkla tips för att få högsta möjliga pris!

Dags att sälja din bil? 9 enkla tips för att få högsta möjliga pris!

När du är redo att sälja din bil går det att pressa upp priset mer än du kanske tror. Här är tio snabba tips. 1. Bra och betydande bilder En tilltalande bild är din bästa möjlighet att ge ett lockande första intryck. Om du anonserar ut ett fordon av vanlig modell kan det till och med vara […]

2017-07-19
Ökar nybilsregistrerade elbilar mer än hybrider de kommande åren?

Ökar nybilsregistrerade elbilar mer än hybrider de kommande åren?

Ett modeord idag är ”digitalisering”. Något som de flesta branscher och organisationer idag brottas med. I bilbranschen jobbar man även ifrån tillverkarnas sida väldigt hårt med ”elektrifiering” utav bilarna. När det gäller bilar som enkom drivs av el (”elbilar” tex BMW i3 eller Tesla) så går det än så länge i relativt maklig takt och i […]

2017-06-26
Nytt säljrekord för begagnade bilar trots minskad privatförsäljning

Nytt säljrekord för begagnade bilar trots minskad privatförsäljning

Försäljningen av begagnade bilar ökade med 1,9 procent första kvartalet 2017 jämfört med samma period året innan, vilket innebär 4594 fler sålda bilar. Bilhandeln stod för hela ökningen med 6 094 fler sålda bilar samtidigt som den privata bilförsäljningen minskade med 417 bilar. Totalt såldes 269 053 begagnade bilar under kvartalet, den högsta siffran någonsin […]

2017-05-10
Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Under 2016 sattes ett nytt försäljningsrekord av begagnade bilar. Totalt såldes 1 177 644 bilar – en ökning på 12 066 bilar jämfört med året innan. Samtidigt har försäljningstillväxten för 2016 mattats av och en negativ försäljningstrend gick att skönja under sista kvartalet. I hela sex län minskade försäljningen under 2016. Försäljningen av begagnade bilar […]

2017-01-12
Vem ersätter Nico Rosberg?

Vem ersätter Nico Rosberg?

Janne Blomqvist går igenom förutsättningarna inför den förarplats hos Mercedes som ska fyllas efter Nico Rosbergs plötsliga avhopp.

2016-12-05
Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Stora mängder mail utgör ny bevisning mot åtalade personer i gamla Saab Automobile.

2016-12-03

Annons

Stäng