Nya Volkswagen Tiguan ska bli en hel familj

Tidigare i veckan var vi iväg och provkörde nya Volkswagen Tiguan som imponerade med bland annat betydligt bättre utrymmen än i gamla generationen. Men den som ändå är lite besviken på storleken kan fortsätta att sitta lugnt i båten. Volkswagen ska, enligt brittiska Auto Express, förbereda fler Tiguan-modeller, bland annat en Tiguan XL med plats för sju åkande.

Utöver en större Tiguan-variant finns det också intresse i Wolfsburg för en ”femdörrarscoupé” baserad på Tiguan. En BMW X4-rival skulle man kunna säga, men britterna gör hellre jämförelsen med Range Rover Evoque.

Volkswagen Tiguan R-Line 2017 side

Att det blir fler varianter av Tiguan råder det knappast någon tvekan om:

– Vi har planer på en hel Tiguan-familj de närmaste två eller tre åren, säger Jochen Böhle, som är ”kompaktabilsansvarig” inom Volkswagen, till den brittiska motortidningen.

Han säger också att eftersom Tiguan är ett så starkt varumärke i sig så blir det inga nya modellnamn. Tiguan med appendix lär det i stället bli, exempelvis Tiguan XL för den större varianten.

– Våra produkt- och säljteam tror att det (varumärket Tiguan, reds anm) håller för mer än en bil.

Volkswagen Tiguan R-Line 2017 rear

Nya Tiguan baseras på Volkswagens senaste variant av MQB-plattformen som redan finns i bland annat Golf, nya Passat, Skoda Octavia, Audi A3 med flera. Plattformen är flexibel och kan således användas till många olika ändamål. Exempelvis är Golf och Passat identiska från front till torpedvägg, men därefter skiljer det sig en del på grund av storleken.