Blogg

Annons

P20 — Volvos nya småbil

2010-01-29 | Hans Hedberg Illustrationer: Teknikens Värld

Volvo har länge arbetat på en riktig småbil, mindre än dagens C30. Volvos kommande minsting — kallad P20 — ska ta upp den framtida kampen med kommande småbilar från Audi, BMW och Mercedes.

Låg vikt är en av de viktiga ingredienserna till lägre förbrukning, vare sig bränslet är bensin, diesel, etanol, gas eller elektricitet. Mindre bilar är den senaste trenden, starkaste småbilsstjärnan är Audi A1 som är på intågande, BMW arbetar med nya Mini-varianter samtidigt som de ser på helt egna lösningar i småbilsegmentet. Toyota iQ har redan bildat skola i mikroklassen och öppnat dörren för nytänkande, vem kunde bara för några år sedan tro att det skulle komma en mini-Aston Martin baserad på japansk mikrobilsteknik?
 
Nya Volvo P20 blir en bil i Volkswagen Polo-storlek, tillräckligt liten för att vara energisnål, samtidigt stor nog att hysa folk och packning enligt gängse Volvomönster samt att vara tillräckligt krocksäker.
Plattformen för P20 konstrueras för flera sorters drivlinor. Givetvis kommer förbränningsmotorer i form av överladdade bensin- och dieselmaskiner, laddhybrider samt rena elmotorlösningar. Senaste prototyperna V70 PHEV och C30 BEV visar att Volvo-teknikerna arbetar flitigt med del- och fullelektrifiering, bland annat tillsammans med Energimyndigheten och Vattenfall. Olika behov på olika marknader gör det ändå aktuellt att jobba med en bred motor- och drivlinepalett, en viktig parameter för framtida bilutveckling.
 
Motormässigt blir det både tre- och fyrcylindriga DRIVe-dieslar under den korta och trubbiga motorhuven. Räkna också med någon het T4 bensinturbo för den amerikanska marknaden, exempelvis säljs C30 bara i sitt starkaste T5-utförande i USA. Framhjulsdrift förstås, men möjligheten med laddhybridsdrift PHEV kan göra det möjligt med eldrift på bakhjulen.
 
Designen av P20 är än så länge hemlig men före detta designchefen Steve Mattin och nytillträdde Peter Horbury lägger ut spåren för en sportigare stil utan att funktionen för den skull ska bli lidande.
Fyrkantigheten försvinner allt mer men en Volvo kommer alltid kännas igen på V-formad grill och huv, bredmarkerade höfter och ett upprest bakparti. Men så kantig som designfolket ville för tio år sedan med småbilen P12 blir inte nya P20.
Interiört får Volvos nya småbil en sparsmakad design med en nordisk stil — det vill säga god funktion och hel del vettiga detaljer som fällbart baksäte i proportionerna 40/20/40, integrerade barnsitsar samt möjligheten till trådlös uppkoppling.
Beroende på vad de kommande kinesiska ägarna Geely bestämmer kommer Volvo P20 (exakt namnbeteckning är inte bestämt än, se separat ruta) att börja produceras någon gång under 2013-14. Föga troligt kommer det att ske i Torslanda, mer sannolikt i Gent men eventuellt även i Kina.

Relaterade inlägg

Dags att teckna bilförsäkring?

Dags att teckna bilförsäkring?

Mängder av bolag, en uppsjö av erbjudanden och kapitel av finstilt text – att välja rätt bilförsäkring är en utmaning. Uppdelad i etapper blir processen enklare. Här är de frågor du bör ställa dig. Trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring? Först måste du helt enkelt avgöra vilken försäkringstyp du behöver. Vilka behov har du och vilken typ […]

2017-08-01
Dags att sälja din bil? 9 enkla tips för att få högsta möjliga pris!

Dags att sälja din bil? 9 enkla tips för att få högsta möjliga pris!

När du är redo att sälja din bil går det att pressa upp priset mer än du kanske tror. Här är tio snabba tips. 1. Bra och betydande bilder En tilltalande bild är din bästa möjlighet att ge ett lockande första intryck. Om du anonserar ut ett fordon av vanlig modell kan det till och med vara […]

2017-07-19
Ökar nybilsregistrerade elbilar mer än hybrider de kommande åren?

Ökar nybilsregistrerade elbilar mer än hybrider de kommande åren?

Ett modeord idag är ”digitalisering”. Något som de flesta branscher och organisationer idag brottas med. I bilbranschen jobbar man även ifrån tillverkarnas sida väldigt hårt med ”elektrifiering” utav bilarna. När det gäller bilar som enkom drivs av el (”elbilar” tex BMW i3 eller Tesla) så går det än så länge i relativt maklig takt och i […]

2017-06-26
Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Under 2016 sattes ett nytt försäljningsrekord av begagnade bilar. Totalt såldes 1 177 644 bilar – en ökning på 12 066 bilar jämfört med året innan. Samtidigt har försäljningstillväxten för 2016 mattats av och en negativ försäljningstrend gick att skönja under sista kvartalet. I hela sex län minskade försäljningen under 2016. Försäljningen av begagnade bilar […]

2017-01-12
Vem ersätter Nico Rosberg?

Vem ersätter Nico Rosberg?

Janne Blomqvist går igenom förutsättningarna inför den förarplats hos Mercedes som ska fyllas efter Nico Rosbergs plötsliga avhopp.

2016-12-05
Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Stora mängder mail utgör ny bevisning mot åtalade personer i gamla Saab Automobile.

2016-12-03

Annons

Stäng