Påven har skaffat ny kärra – en Hyundai Sante Fe Cabriolet

Påvens alla olika transportmedel har genom tiderna varit nästan lika många som antalet påvar. Förre påven Benedictus XVI, som abdikerade 2013, fraktades runt i bland annat en eldriven Renault Kangoo Z.E. Francis har dock till skillnad från föregående fordon fått ett taklöst transportmedel. Vi kan gissa att detta är den enda Hyundai Santa Fe i cabrioletversion i världen. Det finns dock en annan asiatisk biltillverkare som har tillverkat en suv i cabrioletversion, nämligen Nissan Murano CrossCabriolet.

Dagens påvemobil är till skillnad från vanliga Santa Fe aningen lägre och anledningen till att Vatikanen valde Hyundai i stället för Mercedes sägs vara på grund av den aningen smalare karossen.
I baksätet där Francis placerar sin bakdel finns tre fåtöljer och i- och ursteg sker via sidodörrarna som har utfällbara trappsteg. Motorn är densamma som används i vanliga Santa Fe, en 2,2-liters CRDi-diesel på 197 hästkrafter och 421 newtonmeter. Om bilen är fram- eller fyrhjulsdriven är dock oklart.

Vi kan dock med säkerhet säga att Hyundai inte kommer att sätta denna version i produktion.