Renault gör comeback som fabriksteam i Formel 1

En av de riktigt stora inom Formel 1 är franska Renault med nästan fyra årtionden av deltagande i olika former, inte minst som fabriksteam. Flera av de stora F1-stjärnorna har kört för Renault, bland annat Alain Prost och Fernando Alonso.

Senast Renault körde Formel 1 som fabriksteam var 2010, därefter trappade de ned sin satsning och Renault F1 Team blev Lotus Renault GP där den franska tillverkaren agerade motorleverantör.
Men nu är Renault tillbaka i finrummet som fabriksteam då de från och med i går har köpt upp Lotus F1 Teams verksamhet.

Renault kallar sin nya F1-satsning för ett bevis på att de anser att motorsport är en väsentlig del av deras varumärkesidentitet.
Med andra ord kan vi förbereda oss på att få se mycket Renault-bilreklam med Formel 1-anknytning.

– Renault hade två val att göra – att komma tillbaka 100 procent eller lämna F1. Efter noggranna studier har jag bestämt att Renault kommer tillbaka till F1 med början 2016. Och med avgörande information från F1:s största intressenter känner vi oss stärkta att acceptera denna nya utmaning. Målet är att vinna – även om det kan ta lite tid, säger Renaults koncernchef Carlos Ghosn.

Läs mer om Renaults inträde i Formel 1 2016 på Janne Blomqvists F1-blogg. Där får du också en första titt på nästa års F1-kalender.