Så säker är din bil mot inbrott och stöld

Antalet stulna bilar i Sverige sjunker men inbrotten och stölderna av bildelar ökar dramatiskt. Bildelsstölderna har enligt Larmtjänst faktiskt fördubblats hittills i år jämfört med förra året. Med andra ord gäller det att välja framför allt en inbrottssäker, men även stöldsäker, bil när du ger dig ut på jakt efter en ny.

Som tur är har svenska NVSA-organisationen, bestående av svenska försäkringsbolag, släppt listan över hur inbrotts- och stöldsäkra 164 bilmodeller som säljs i Sverige är. Totalt säljs omkring 250 olika bilmodeller i vårt land, men tyvärr låter vissa bilmärken, trots påtryckningar, inte testa sina bilar av ett oberoende organ för att få skyddet mot stöld och inbrott klassificerat. Flera biltillverkare låter inte ens offentliggöra egna resultat från interna stöld- och inbrottstester. Det är dåligt för konsumenterna.

Bland övriga 164 testade bilmodeller anses ungefär en tredjedel av bilarna ha toppskydd.

– Resultaten visar att 35 procent av dem fått toppresultat medan ett antal andra inte alls klarar kraven. Värst är att några biltillverkare vägrar låta sina nya modeller gå igenom testerna. Mot bakgrund av alla fördelar som NVSA för med sig, är det mycket beklagligt att exempelvis BMW, Mercedes och Honda väljer att inte rapportera sina fordon för klassificering, säger Anders Edvardsson, ansvarig för NVSA-normen i Sverige, och fortsätter:

– Volvo befäster sin tätposition tillsammans med Porsche. Audi och Lexus har däremot backat något från de tidigare årens toppresultat, men har rakt igenom godkända bilar. Bakom toppskiktet ligger Volkswagen och Seat på ungefär samma nivå.

Bland de biltillverkare som enligt NVSA-normen behöver skärpa sig sett till stöld- och inbrottsskyddet finns exempelvis Dacia, Fiat och Mazda.

NVSA-klassificeringen

NVSA (New Vehicle Security Assessment) är en brittisk norm som ställer upp krav på bilars konstruktion och utrustning. Som första land utanför Storbritannien infördes den i Sverige 2008. Som ovan nämnt är det de svenska bilförsäkringsbolagen som står bakom NVSA-normen i Sverige.

Klassificeringen utförs i två steg där biltillverkaren börjar med att göra en egen självdeklaration. Därefter görs en oberoende efterkontroll av försäkringsbranschen. Till sist graderas bilmodellen efter hur bra den fyller normens krav.

Klassificeringen används dessutom för att rättvist räkna ut olika fordons försäkringspremier. NVSA-normen påverkar helt enkelt konsumenternas plånböcker i allra högsta grad i form av försäkringskostnader.

Ett av NVSA-normens mål, förutom att ge omedelbar upplysning, är att ge konsumenterna mer stöldsäkra bilar i framtiden.