Blogg

Annons

Så testar vi bilars fyrhjulsdrift

2015-03-31 | Mattias Rabe

xDrive, 4Motion, AWD, 4WD, quattro, All-Grip, 4×4 och 4Matic. Dessa är bara några kommersiella namn av alla fyrhjulsdriftssystem som finns på marknaden i dag, men hur fungerar de egentligen?
Vissa är konstant fyrhjulsdrivna, andra driver på fram- eller bakhjulen till dess att det andra hjulparet behövs. Märker man som förare någon skillnad på funktionen?
Och vad gör en differentialkoppling för nytta?

Teknikens Värld nummer 8/2015

Hela SUV-testet läser du i Teknikens Värld nummer 8/2015 som kan beställas här.

Frågorna kring fyrhjulsdrivna bilar och de olika systemen är många. Det är då Teknikens Världs test av fyrhjulsdrift kommer in i bilden, som exempelvis i vårt stora SUV-test som finns att läsa i senaste numret. Där får du svar på alla dina frågor.
I filmen ovan visar vi hur vi testar olika fyrhjulsdrivna system. Bilarna är fyra av de tio som finns med i senaste testet – BMW X1, Jeep Cherokee, Nissan X-Trail och Volkswagen Tiguan. Övriga bilar som ingår i testet, men som inte syns i filmen, är Audi Q3, Fiat 500X, Land Rover Discovery Sport, Lexus NX, Mini Countryman och Subaru Forester.
Ett exempel på hur ett fyrhjulsdriftssystem som inte fungerar som det är tänkt kan du se här.

Hela SUV-testet innehållandes tio olika fyrhjulsdrivna modeller i olika klasser kan du alltså läsa i Teknikens Värld nummer 8/2015 som finns ute i butik just nu men som även kan beställas online.

Relaterade inlägg

Dags att teckna bilförsäkring?

Dags att teckna bilförsäkring?

Mängder av bolag, en uppsjö av erbjudanden och kapitel av finstilt text – att välja rätt bilförsäkring är en utmaning. Uppdelad i etapper blir processen enklare. Här är de frågor du bör ställa dig. Trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring? Först måste du helt enkelt avgöra vilken försäkringstyp du behöver. Vilka behov har du och vilken typ […]

2017-08-01
Dags att sälja din bil? 9 enkla tips för att få högsta möjliga pris!

Dags att sälja din bil? 9 enkla tips för att få högsta möjliga pris!

När du är redo att sälja din bil går det att pressa upp priset mer än du kanske tror. Här är tio snabba tips. 1. Bra och betydande bilder En tilltalande bild är din bästa möjlighet att ge ett lockande första intryck. Om du anonserar ut ett fordon av vanlig modell kan det till och med vara […]

2017-07-19
Ökar nybilsregistrerade elbilar mer än hybrider de kommande åren?

Ökar nybilsregistrerade elbilar mer än hybrider de kommande åren?

Ett modeord idag är ”digitalisering”. Något som de flesta branscher och organisationer idag brottas med. I bilbranschen jobbar man även ifrån tillverkarnas sida väldigt hårt med ”elektrifiering” utav bilarna. När det gäller bilar som enkom drivs av el (”elbilar” tex BMW i3 eller Tesla) så går det än så länge i relativt maklig takt och i […]

2017-06-26
Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Under 2016 sattes ett nytt försäljningsrekord av begagnade bilar. Totalt såldes 1 177 644 bilar – en ökning på 12 066 bilar jämfört med året innan. Samtidigt har försäljningstillväxten för 2016 mattats av och en negativ försäljningstrend gick att skönja under sista kvartalet. I hela sex län minskade försäljningen under 2016. Försäljningen av begagnade bilar […]

2017-01-12
Vem ersätter Nico Rosberg?

Vem ersätter Nico Rosberg?

Janne Blomqvist går igenom förutsättningarna inför den förarplats hos Mercedes som ska fyllas efter Nico Rosbergs plötsliga avhopp.

2016-12-05
Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Stora mängder mail utgör ny bevisning mot åtalade personer i gamla Saab Automobile.

2016-12-03

Annons

Stäng