Säkraste och rymligaste familjebilarna enligt Folksam

Försäkringsbolaget Folksam har granskat Sveriges 30 mest sålda personbilar utifrån ett familjebilsperspektiv där utrymme och säkerhet har stått i fokus. Med utrymme syftas möjligheterna att placera en bakåtvänd bilbarnstol (vilket bör användas upp till minst fyra års ålder hos barnet) i baksätet utan att äventyra utrymmet i framförvarande stol och med säkerhet syftas säkerhetsutrustningen i baksätet.

– Vi lägger ner ett stort engagemang på att hjälpa våra kunder med råd om hur barnen åker säkrast i bilen. Anledningen till att vi undersökt utrymmet i bilen är att barn åker säkrast i bakåtvända bilbarnstolar upp till minst fyra års ålder. Om man vänder ett barn framåt redan vid två-tre års ålder, så ökar risken för en allvarlig skada i en frontalkollision med upp till fem gånger. Finns det gott om utrymme i kupén är chansen större att föräldrarna inte vänder på barnet för tidigt, säger Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare Folksam, och fortsätter:

– Vi har även granskat vilka av de 30 bilmodellerna som har säkerhetsutrustning i baksätet, eftersom baksätet ofta är nedprioriterat. De säkerhetssystemen är särskilt viktiga för äldre barn som inte längre sitter i bakåtvänt.

Av de 30 granskade bilarna är det tre som sticker ut sett till kombinationen rymlighet och säkerhet. Dessa är Volvo V70 och XC70 samt Kia Sportage. Ytterligare en handfull bilar anses ha hög säkerhetsnivå men är inte lika rymliga. Dessutom finns det rymliga bilmodeller men som i gengäld inte håller samma höga säkerhet som topptrion, dessa modeller är Volkswagen Passat och Skoda Octavia.

Folksams granskning visar också att stora bilar inte alltid är synonymt med generöst utrymme. Audi A6 är ett bevis på det. Dessutom har A6 inte heller den höga säkerhet i baksätet som vissa andra modeller.