Seat Ibiza facelift #2 – nu med bättre uppkoppling

För ett par veckor sedan släppte Seat lös ”nya Alhambra”, när det i själva verket är gamla Alhambra som uppdaterats för att bättre stämma överens med de krav som dagens bilköpares ställer. Nu, under första dagen av bilsalongen i Barcelona 2015, är det dags för uppdaterade Ibiza att kliva fram i rampljuset, och än en gång kallar Seat modellen för ”nya Ibiza”, trots att det rör sig om en bil som kom 2008 och som sedan dess har sett mer eller mindre likadan ut (2012 presenterades facelift nummer ett).

Enligt Seat är utsidan av Ibiza så omtyckt av köparna att den inte har behövts göras om. På utsidan noterar vi därför endast nya karossfärger, nya fälgar, uppdaterade strålkastare med LED-varselljus och uppdaterade bakljus.
Lite mer har hänt på insidan. Seat kallar interiören för nydesignad, men det anser vi är att ta i. Grundformen på instrumentbrädan är densamma, likaså ser dörrsidorna ut som tidigare. Däremot har den mjuka övergången mellan instrumentbrädans övre och under del ersatts av en hårdare. Mittkonsolen är också en aning omarbetad för att kunna husera de nya luftkonditionerings- och infotainmentsystemsdelarna.
Just infotainmentsystemet är av andra generationens Seat Easy Connect med tryckkänslig skärm som i kombination med Media Plus System och Navi System också får MirrorLink-uppkopplingsmöjligheter. På så vis kan man få flera funktioner i mobiltelefonen att speglas i infotainmentsystemet. Det finns även stöd för Android Auto och Apply CarPlay.

– Med nya Ibiza öppnar vi ett nytt kapitel inom smarta uppkopplade lösningar. Våra kunder kan fortsätta sin digitala livsstil, även bakom ratten. Viktigast för oss är dock alltid säkra och intuitiva handhavanden, säger Matthias Rabe, som är ansvarig för forskning och utveckling hos Seat.

Seat Ibiza facelift 2016

Under karossen finner vi nyheter som omkalibrerad elservostyrning och förbättrad hjulupphängning för mer komfort.
Motorpaletten, som består av tre- och fyrcylindriga maskiner, har anpassats för att tillmötesgå de hårdare Euro 6-avgaskraven som trädde i kraft 1 september 2014. Det har gett Ibiza lite mer effekt men också lägre förbrukning. Bland nyheterna finns EciTSI-motorn på 95 hästkrafter som förbrukar 0,41 liter bensin per mil. Det motsvarar 94 gram koldioxid per kilometer och är betydligt lägre än någon av de tidigare bensinmotorerna som fanns till Ibiza innan uppdateringen.
Största bensinalternativet heter TSI 110 och ersätter gamla TSI 105. Denna maskin kan utrustas med sjuväxlad DSG-dubbelkopplingslåda.
Dieselmotorn heter fortsatt TDI 90 men har vässats så att förbrukningen numera är nere på 0,38 liter diesel per mil i stället för 0,42 som tidigare.

Andra nyheter på Ibiza från och med modellår 2016 är multikollisionbroms (bromsar efter olycka för att förhindra vidare kollisioner), trötthetsvarnare, fler krockkuddar (sex totalt), parkeringssensorer fram och bak, backkamera, DAB digitalradio samt Colour Pack som möjliggör större personliga valmöjligheter vad gäller exteriör och interiör färgsättning.

Efter sommaren står uppdaterade Ibiza hos de svenska Seat-handlarna, i tre-, femdörrars- och kombiutförande.