Snarkare gör vägarna farligare

Att snarkande under nattsömnen, oavsett hur länge man sover, många gånger leder till trötthet under dagen är känt sedan tidigare. Nu visar dessutom en undersökning som genomförts av brittiska Populus på uppdrag av Snoreeze, som tillverkar snarklindrande produkter, att snarkande om natten kan leda till trafikfarligheter.
Undersökningen, som omfattar över två tusen vuxna, har kommit fram till att personer som snarkar varje natt löper tre gånger större risk (9 jämfört med 3 procent) att somna bakom ratten än personer som aldrig snarkar.

Vidare säger undersökningen att 66 procent av personerna som snarkar varje natt ofta känner sig trötta under dagen. Det kan jämföras med 51 procent av personer som aldrig snarkar. 27 procent av de snarkande bilförarna säger att de har varit nära att somna under bilkörning. Motsvarande siffra för icke-snarkande bilförare är  17 procent.
Under sökningen visar också att manliga förare är tre gånger mer benägna att säga att de somnat bakom ratten än vad kvinnliga förare är. Kanske det beror på att män är med benägna att snarka om nätterna är vad kvinnor är, något som sägs bero på könshormonet progesteron som gör att kvinnor snarkar mindre innan de når klimakteriet.

Enligt tidigare forskning uppskattas ungefär 20 procent av alla trafikolyckor bero på trötthet.