Suv snabbare än flygplan

Den närmare tre kilometer långa banan Blyton Park Driving Centre i Lincolnshire har varit skådeplatsen för en kamp mellan bilen och flyget – med bilen som segrare. Men det var ingen låg och knepig sportbil som kammade hem segern utan en suv – i och för sig en suv på steroider.
Jeep Grand Cherokee SRT har en 6,4 liters HEMI V8 på 461 hästar och klarar sprinten till 100 km/h på kring fem sekunder. Den ställdes inte direkt mot det mäktigaste som flyger bland molnen: en Silence SA1100 Twister med motor på 110 hästkrafter men ändå god för en acceleration 0-100 km/h på fyra sekunder… under gynnsamma förhållanden. På banan nådde de båda en topphastighet på 225 km/h även om de kan prestera bättre än så (Jeep 257 km/h, Silence 286 km/h).

Förutom att spänna musklerna ville Jeep med tillställningen, som du kan se på klippet nedan, även understyrka koncernens historia inom just flyget. Deras första HEMI-motor (med hemisfäriska förbränningsrum) togs fram för att ta plats i stridsplanet Republic P-47 Thunderbolt som tjänstgjorde under andra världskriget. Dock för sent eftersom kriget redan i princip var vunnet.
Namnet HEMI är sedan 50-talet synonymt med koncernens prestandabilar.