Blogg

Annons

Test visar att fuskfri Audi Q5 släpper ut mer NOx

2016-07-11 | Mattias Rabe

Volkswagen är mitt inne i en intensiv återkallelseperiod där miljontals dieselbilar behäftade med den illegala mjukvaran ska bli fuskfria. I dagsläget har tyska Kraftfahrt-Bundesamt, KBA, godkänt Volkswagens åtgärdsprogram som omfattar omkring 3,7 miljoner av de 8,5 miljoner fuskbilar som finns i Europa (11 miljoner i hela världen).
För att en modell ska bli godkänd får Volkswagens åtgärd inte påverka bilens prestanda, bränsleförbrukning eller koldioxidutsläpp samtidigt som utsläppen av kväveoxider (NOx) sänks till nivåer för vad som är lagligt.
På drabbade 2,0- och 1,2-litersmotor är en uppdatering av mjukvaran tillräcklig medan 1,6-litersmotorerna utöver mjukvaruförändringen även behöver en så kallad flödeslikriktare installerad.

En av alla modeller som blivit godkänd för åtgärd är Audi Q5. Det var i början av april som KBA gav klartecken för Audi-suven med 2,0 TDI-motorn EA189, och ute i Europa – ej i Sverige – har den tydligen redan varit inne på verkstad för att bli av med fusket.
Med anledning av det har den italienska konsumentorganisationen Altroconsumo testat just en Audi Q5 där motorn (150 hk-utförandet i just detta fall) har blivit fri från fusket. Vid efterföljande avgasmätningar visade det sig att NOx-nivåerna inte har sänkts – tvärtom. NOx-nivåerna efter åtgärden är i stället 25 procent högre.

– Detta är ett annat slag mot EU:s konsumenter och en ny dimension av Volkswagen-skandalen. Detta test av vår italienska medlemsorganisation visar tydligt att Volkswagens lösning för att inaktivera manipulationsanordningen inte är tillförlitlig, säger Monique Goyens, som är generaldirektör för europeiska konsumentorganisationen BEUC, i ett pressmeddelande.

Nu anser BEUC att tyska KBA och andra nationers motsvarande statliga organ skyndsamt omprövar lösningar för att reparera de drabbade bilarna och att alla resultat ska publiceras offentligt.

– Konsumenterna måste vara 100 procent säkra på att deras bilar efter återkallelserna överrensstämmer med utsläppsgränserna. Nationella myndigheter måste nu agera och sätta press på Volkswagen så att de korrigerar sitt dåliga uppförande, säger Monique Goyens.

Volkswagen har ännu inte uttalat sig om testet som alltså visar att Audi Q5 släpper ut ännu mer kväveoxider (NOx) efter att fuskmjukvaran ersatts av en ny, fuskfri mjukvara.

Om detta gäller just det testade exemplaret eller alla Audi Q5 återstår att se.

För den som kan italienska kan filmen nedan vara av intresse. Där får vi bland annat se testförfarandet.

Relaterade inlägg

Dags att sälja din bil? 9 enkla tips för att få högsta möjliga pris!

Dags att sälja din bil? 9 enkla tips för att få högsta möjliga pris!

När du är redo att sälja din bil går det att pressa upp priset mer än du kanske tror. Här är tio snabba tips. 1. Bra och betydande bilder En tilltalande bild är din bästa möjlighet att ge ett lockande första intryck. Om du anonserar ut ett fordon av vanlig modell kan det till och med vara […]

2017-07-19
Ökar nybilsregistrerade elbilar mer än hybrider de kommande åren?

Ökar nybilsregistrerade elbilar mer än hybrider de kommande åren?

Ett modeord idag är ”digitalisering”. Något som de flesta branscher och organisationer idag brottas med. I bilbranschen jobbar man även ifrån tillverkarnas sida väldigt hårt med ”elektrifiering” utav bilarna. När det gäller bilar som enkom drivs av el (”elbilar” tex BMW i3 eller Tesla) så går det än så länge i relativt maklig takt och i […]

2017-06-26
Nytt säljrekord för begagnade bilar trots minskad privatförsäljning

Nytt säljrekord för begagnade bilar trots minskad privatförsäljning

Försäljningen av begagnade bilar ökade med 1,9 procent första kvartalet 2017 jämfört med samma period året innan, vilket innebär 4594 fler sålda bilar. Bilhandeln stod för hela ökningen med 6 094 fler sålda bilar samtidigt som den privata bilförsäljningen minskade med 417 bilar. Totalt såldes 269 053 begagnade bilar under kvartalet, den högsta siffran någonsin […]

2017-05-10
Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Under 2016 sattes ett nytt försäljningsrekord av begagnade bilar. Totalt såldes 1 177 644 bilar – en ökning på 12 066 bilar jämfört med året innan. Samtidigt har försäljningstillväxten för 2016 mattats av och en negativ försäljningstrend gick att skönja under sista kvartalet. I hela sex län minskade försäljningen under 2016. Försäljningen av begagnade bilar […]

2017-01-12
Vem ersätter Nico Rosberg?

Vem ersätter Nico Rosberg?

Janne Blomqvist går igenom förutsättningarna inför den förarplats hos Mercedes som ska fyllas efter Nico Rosbergs plötsliga avhopp.

2016-12-05
Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Stora mängder mail utgör ny bevisning mot åtalade personer i gamla Saab Automobile.

2016-12-03

Annons

Stäng