Blogg

Annons

Trafikverket: Här är de bästa bilarna

2011-09-08 | Olof Adlercreutz

Vi pratar med Trafikverkets trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall om de säkraste bilarna på marknaden just nu. En Alfa Romeo och två Hondor står för skrällarna!

När Folksam presenterade sin lista över de säkraste bilarna placerade sig Toyota Avensis i topp. Trafikverkets lista över rekommenderade bilar skräller lite till, med uddabilar som Alfa Romeo och Honda Insight Hybrid och CR-Z långt uppe i toppen.

Trafikverket har som statlig myndighet krav på sig att ligga i framkant vad gäller vilka bilar man som myndighet rekommenderar att köpa in enligt lagen om offentlig upphandling, och har egna tester och kriterier på vad som rekommenderas.

– Man måste vara medveten som konsument och då måste vi vara väldigt medvetna konsumenter. Det är våra anställda och de är ett gott exempel att hänga med på. Vi utnyttjar konkurrensen på marknaden för att hitta de bilar som är bäst, säger Claes Tingvall som själv har en Alfa Romeo MiTo som tjänstebil.

– Det är rätt kul att det är outsiders som platsar. Det är inga tråkbilar heller, Alfa Giulietta har klarat sig riktigt bra i alla våra tester och Honda CR-Z är rätt märklig men har också gjort bra ifrån sig, säger Claes Tingvall till Teknikens Värld.

Det som krävs av en bil som ska klara sig bra i Trafikverkets ranking är bland annat att bilen ska placera sig högt i Euro NCAP, men bara faktumet att en bil får fem stjärnor räcker inte enligt Claes Tingvall.

– Vi tittar på Euro NCAP:s hårdare krav som börjar gälla 2012. Vi måste ligga i topp eftersom vi som myndighet måste välja de säkraste bilarna. För att platsa in på vår lista krävs att krockskyddet för vuxna ska vara över 31,5 poäng, skyddet för fotgängare ska vara 21 poäng eller mer. Whiplash-skyddet ska vara över tre poäng och bilen måste ha bältespåminnare på alla platser.

Vidare ska bilen klara bullernivåer som inte får överstiga gränsen som är 72 decibel på utsidan av bilen. Priset på bilen får inte heller överstiga mer än åtta basbelopp, vilket diskvalificerar bland annat BMW 5-serie som däremot klarar både säkerhetskraven och miljögränsen på 120 gram utsläppta koldioxidgram.

Enligt Claes Tingvall uppdaterar man även listan på sina krav allt eftersom den allmänna standarden ökar.

– Euro NCAP jobbar redan nu på att försöka få in teknologier som hastighetsgränsindikator i instrumentpanelen och fotgängardetektion och så fort det är klart kommer vi ändra våra krav.

Se bilden nedan för de bilar som Trafikverket rekommenderar utifrån sina säkerhetskrav.

Relaterade inlägg

Dags att teckna bilförsäkring?

Dags att teckna bilförsäkring?

Mängder av bolag, en uppsjö av erbjudanden och kapitel av finstilt text – att välja rätt bilförsäkring är en utmaning. Uppdelad i etapper blir processen enklare. Här är de frågor du bör ställa dig. Trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring? Först måste du helt enkelt avgöra vilken försäkringstyp du behöver. Vilka behov har du och vilken typ […]

2017-08-01
Dags att sälja din bil? 9 enkla tips för att få högsta möjliga pris!

Dags att sälja din bil? 9 enkla tips för att få högsta möjliga pris!

När du är redo att sälja din bil går det att pressa upp priset mer än du kanske tror. Här är tio snabba tips. 1. Bra och betydande bilder En tilltalande bild är din bästa möjlighet att ge ett lockande första intryck. Om du anonserar ut ett fordon av vanlig modell kan det till och med vara […]

2017-07-19
Ökar nybilsregistrerade elbilar mer än hybrider de kommande åren?

Ökar nybilsregistrerade elbilar mer än hybrider de kommande åren?

Ett modeord idag är ”digitalisering”. Något som de flesta branscher och organisationer idag brottas med. I bilbranschen jobbar man även ifrån tillverkarnas sida väldigt hårt med ”elektrifiering” utav bilarna. När det gäller bilar som enkom drivs av el (”elbilar” tex BMW i3 eller Tesla) så går det än så länge i relativt maklig takt och i […]

2017-06-26
Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Under 2016 sattes ett nytt försäljningsrekord av begagnade bilar. Totalt såldes 1 177 644 bilar – en ökning på 12 066 bilar jämfört med året innan. Samtidigt har försäljningstillväxten för 2016 mattats av och en negativ försäljningstrend gick att skönja under sista kvartalet. I hela sex län minskade försäljningen under 2016. Försäljningen av begagnade bilar […]

2017-01-12
Vem ersätter Nico Rosberg?

Vem ersätter Nico Rosberg?

Janne Blomqvist går igenom förutsättningarna inför den förarplats hos Mercedes som ska fyllas efter Nico Rosbergs plötsliga avhopp.

2016-12-05
Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Stora mängder mail utgör ny bevisning mot åtalade personer i gamla Saab Automobile.

2016-12-03

Annons

Stäng