Tyska KBA: Volkswagen ensamma om att ha fuskat

Det var i slutet av september förra året som Volkswagen avslöjades för att under flera år ha fuskat med utsläppen från deras dieselbilar. NOx-nivåerna, mängderna kväveoxider bilarnas motorer släpper ut, översteg lagstadgade gränsvärden med upp till 40 gånger – vid verklig körning. I steril laboratoriemiljö klarade sig bilarna däremot bra. Omkring elva miljoner bilar, varav 8,5 miljoner av dessa rullar på europeisk mark, är drabbade av fusket.

Avslöjandet, och Volkswagens omedelbara erkännande, fick många att höja på ögonbrynen och fråga sig; vem mer än Volkswagen fuskar? En av de myndigheter som påbörjade en granskning av olika bilar var tyska transportmyndigheten Kraftfahrt-Bundesamt, KBA, som i november förra året meddelade att de ska undersöka över 50 olika dieselbilar från 23 olika biltillverkare.

Nu är granskningen avklarad och domen har fallit – Volkswagen är enda biltillverkaren som aktivt har fuskat med hjälp av programvara som lurar de officiella mättesterna.
KBA framhåller, via tyska Handelsblatt, att Volkswagen inte är ensamma om registreras för höga värden. Deras tester på väg har visat avvikelser hos andra bilar men värdena har varit inom gränserna för vad som är lagligt.

En fullständig granskningsrapport ska släppas senare i april och först då kommenterar KBA resultatet mer ingående.

LÄS OCKSÅ
Alla drabbade Volkswagen-modeller
Alla drabbade Audi-modeller
Alla drabbade Skoda-modeller
Alla drabbade Seat-modeller