Blogg

Annons

Uniti – ny svensk elbil ska utmana bilindustrin

2015-10-05 | Mattias Rabe

Teamet, som är globalt men med hjärtat i Sverige, vill utmana dagens bilindustri och dess förlegade idéer och principer inom bland annat affärsmodeller, fossila bränslen och gammal mekanik. Därför har de påbörjat utvecklingen av vad de kallar för en genial och elektrisk stadsbil vid namn Uniti.

– Det är dags för en mer futuristisk och mindre destruktiv körupplevelse, säger Unitis grundare Lewis Horne.

Dagens bilar är utdaterade enligt företaget och därför tänker de uppfinna bilen igen, denna gång med mer framtida, progressiva former och mycket mindre plastighet.
Processen är helt transparent, det vill säga hela design- och utvecklingsprocessen ska vara öppen och patentfri. På så vis hoppas de att fler aktörer vill sälla sig till deras idé och därmed påskynda utvecklingen av miljömässigt hållbara fordonsprodukter.

Uniti elbil

En prototyp av Uniti-bilen är under utveckling vid Lunds universitet, men än är det inte helt klart hur den ska växa fram. Vid universitetet pågår nämligen just nu en stor studie som ska fastställa de mest effektiva metoderna för att framställa fordon i allt från produktion till material. Bilen ska vara hållbar under hela sin livscykel, inte bara vid transport.
Den prototyp som det nu jobbas på i universitetets ProLab är tvåsitsig med två säten i rad och ska vara optimerad för högsta möjliga prestanda i stadsmiljö. Den drivs med hjälp av en eller flera elmotorer (okänt i dagsläget) som får sin kraft från ett batteri med lagringskapacitet på 15 kWh (kilowattimmar).
Uniti sägs vara rymlig och ska ge en känsla av science fiction. Material som används är valda med hänsyn till miljön, därför återfinns hampa och biokompositer med linfiber i delar av bilen. Upplevelsemässigt ska premiumnivån vara hög men med en organisk känsla.

Ingenting nämns om när bilen väntas stå färdig, så det gäller att hålla ögon och öron öppna för att inte missa något. Kanske Sverige står där med ytterligare ett bilmärke om några år.

Relaterade inlägg

Dags att sälja din bil? 9 enkla tips för att få högsta möjliga pris!

Dags att sälja din bil? 9 enkla tips för att få högsta möjliga pris!

När du är redo att sälja din bil går det att pressa upp priset mer än du kanske tror. Här är tio snabba tips. 1. Bra och betydande bilder En tilltalande bild är din bästa möjlighet att ge ett lockande första intryck. Om du anonserar ut ett fordon av vanlig modell kan det till och med vara […]

2017-07-19
Ökar nybilsregistrerade elbilar mer än hybrider de kommande åren?

Ökar nybilsregistrerade elbilar mer än hybrider de kommande åren?

Ett modeord idag är ”digitalisering”. Något som de flesta branscher och organisationer idag brottas med. I bilbranschen jobbar man även ifrån tillverkarnas sida väldigt hårt med ”elektrifiering” utav bilarna. När det gäller bilar som enkom drivs av el (”elbilar” tex BMW i3 eller Tesla) så går det än så länge i relativt maklig takt och i […]

2017-06-26
Nytt säljrekord för begagnade bilar trots minskad privatförsäljning

Nytt säljrekord för begagnade bilar trots minskad privatförsäljning

Försäljningen av begagnade bilar ökade med 1,9 procent första kvartalet 2017 jämfört med samma period året innan, vilket innebär 4594 fler sålda bilar. Bilhandeln stod för hela ökningen med 6 094 fler sålda bilar samtidigt som den privata bilförsäljningen minskade med 417 bilar. Totalt såldes 269 053 begagnade bilar under kvartalet, den högsta siffran någonsin […]

2017-05-10
Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Under 2016 sattes ett nytt försäljningsrekord av begagnade bilar. Totalt såldes 1 177 644 bilar – en ökning på 12 066 bilar jämfört med året innan. Samtidigt har försäljningstillväxten för 2016 mattats av och en negativ försäljningstrend gick att skönja under sista kvartalet. I hela sex län minskade försäljningen under 2016. Försäljningen av begagnade bilar […]

2017-01-12
Vem ersätter Nico Rosberg?

Vem ersätter Nico Rosberg?

Janne Blomqvist går igenom förutsättningarna inför den förarplats hos Mercedes som ska fyllas efter Nico Rosbergs plötsliga avhopp.

2016-12-05
Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Stora mängder mail utgör ny bevisning mot åtalade personer i gamla Saab Automobile.

2016-12-03

Annons

Stäng