Blogg

Annons

Vad är meningen med skylten ”Varning för stenskott”?

2013-04-10 | Ruben Börjesson

Vad förväntas av mig som förare när jag passerar skylten ”Varning för stenskott”? Teknikens Världs experter svarar på allt mellan himmel och jord.

En liten trafikfråga. Jag har länge haft problem med ”Varningsskylten för stenskott”.
Den dyker upp vissa perioder på året, just nu norr och söder om Jönköping, bland annat på motorvägen mellan Jönköping och Värnamo, och på var sida om vägen. Här gäller det alltså att se upp ordentligt tydligen.
Vad förväntas det då av mig att göra som förare?

Sänka farten till 70 km/h?
Huka oroligt bakom vindrutan och försiktigt spana efter flygande stenar och försöka hinna ducka?
Leta efter en skylt med att varningen/risken upphör?
Eller fortsätta långsamt hukandes i 70 km/h ner till Helsingborg och tro att faran då är över?

Återkommer vid annat tillfälle med fråga hur det kommer sig att antalet stenskott i lack och vindruta ökat dramatiskt sista åren.

/Röde Baronen

Svar:
Ja, vad ska man göra? En sak är säker, väghållaren har varnat och därmed frånsagt sig ansvar. Skyll dig själv om du kör för nära framförvarande eller kör för fort när du får ett möte. Eller om den mötande kör för fort.
Att den här typen av skyltning ökar är helt i linje med sämre vägunderhåll. Vägskadorna den här våren är värre än någonsin. Väntar bara på en ny skylt som varnar för risken att få punktering och fälgen sönderslagen. Hur ska den se ut? Har du något förslag?

Relaterade inlägg

Trendbrott: nu backar försäljningen av begagnade bilar

Trendbrott: nu backar försäljningen av begagnade bilar

För första gången på fem år minskar nu försäljningen av begagnade bilar. Under andra kvartalet 2017 tappade försäljningen med 1,5 procent, jämfört med året innan. Bakom tappet står en minskad försäljning av bilar från privatpersoner. Det visar ny statistik från KVD Bilpriser. Under andra kvartalet 2017 såldes 307 125 begagnade bilar vilket är en minskning […]

2017-09-07
Köpa begagnad hyrbil – fördelar och nackdelar

Köpa begagnad hyrbil – fördelar och nackdelar

Trots lägre pris ryggar många undan inför tanken att köpa en begagnad hyrbil. Vem vill ha en bil som körts av fler personer än man kan räkna? Men är många personer bak ratten automatiskt lika med en sämre skött och mer sliten bil? Drömbilen för billigare än i dina drömmar Föreställ dig en bil av […]

2017-09-04
Dags att teckna bilförsäkring?

Dags att teckna bilförsäkring?

Mängder av bolag, en uppsjö av erbjudanden och kapitel av finstilt text – att välja rätt bilförsäkring är en utmaning. Uppdelad i etapper blir processen enklare. Här är de frågor du bör ställa dig. Trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring? Först måste du helt enkelt avgöra vilken försäkringstyp du behöver. Vilka behov har du och vilken typ […]

2017-08-01
Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Under 2016 sattes ett nytt försäljningsrekord av begagnade bilar. Totalt såldes 1 177 644 bilar – en ökning på 12 066 bilar jämfört med året innan. Samtidigt har försäljningstillväxten för 2016 mattats av och en negativ försäljningstrend gick att skönja under sista kvartalet. I hela sex län minskade försäljningen under 2016. Försäljningen av begagnade bilar […]

2017-01-12
Vem ersätter Nico Rosberg?

Vem ersätter Nico Rosberg?

Janne Blomqvist går igenom förutsättningarna inför den förarplats hos Mercedes som ska fyllas efter Nico Rosbergs plötsliga avhopp.

2016-12-05
Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Stora mängder mail utgör ny bevisning mot åtalade personer i gamla Saab Automobile.

2016-12-03

Annons

Stäng