Blogg

Annons

Vad var bättre med gamla bilar?

2015-08-22 | Fredrik, bilpriser.se

“hej! man påstår ofta att man inte gjorde bilar som man gjorde dom förr i tiden vad avser kvalitet osv men vad var det egentligen som var så mycket bättre förr”

/Jonas

Hej!

Det är ett påstående som man kan tycka delvis stämmer. Dagens bilar är driftsäkrare, det är nog många överens om. De är komfortablare med fjädring- och stolskomfort man bara kunde drömma om på 1960-talet. De är även betydligt mycket säkrare och har effektivare motorer som inte sällan genom överladdning och effektiva automatlådor får mycket kraft men för mindre bensin/dieseldroppar.

Vad var bättre förr? Lack (ej vattenbaserad och tjocka lager och ibland många lager klarlack), plåt (billigt förr, därför tjockt), krom (en dyr legering man inte snålade på förr), trä (i vissa fall bättre kvalité på trädetaljer med tjocka lager klarlack), skinn (i dyra bilar var skinnet av ypperlig kvalité hos Mercedes-Benz, Jaguar, Cadillac m.fl.), vinyl och plast (dyrare typ av plast som innehöll industrimineraler som förstärkning), viss elektronik (dock absolut inte allt men koppar var billigt förr och man snålade inte på det vilket gav god ledningsförmåga), fälgar (samma här, aluminium var billigare och om fälgarna var i plåt var de närmast outslitliga), montering/passform (ofta skruvat för hand till stor del, nya bilar har ofta enklare lösningar som clips). Listan kan göras mycket lång.

Sammantaget det mesta av materialet var bättre förr. Tekniken var det inte. Sedan fanns det en stolthet hos fabrikanter med gott rykte att tillverka de mest skottsäkra konstruktionerna.

Relaterade inlägg

Nytt säljrekord för begagnade bilar trots minskad privatförsäljning

Nytt säljrekord för begagnade bilar trots minskad privatförsäljning

Försäljningen av begagnade bilar ökade med 1,9 procent första kvartalet 2017 jämfört med samma period året innan, vilket innebär 4594 fler sålda bilar. Bilhandeln stod för hela ökningen med 6 094 fler sålda bilar samtidigt som den privata bilförsäljningen minskade med 417 bilar. Totalt såldes 269 053 begagnade bilar under kvartalet, den högsta siffran någonsin […]

2017-05-10
Få ut så mycket som möjligt av din bilförsäljning på nätet!

Få ut så mycket som möjligt av din bilförsäljning på nätet!

Om du har bilar listade till försäljning på nätet är det många som frågar sig vad man egentligen har för konverteringsgrad för pengarna. Carfax Dealer Academy ger månadsvis konkreta tips inom olika områden till dig som arbetar med bilförsäljning. Denna månad är fokus på försäljning på nätet. Carfax Dealer Academy – Online PDF Du kan […]

2017-05-08
Viktigt! För korrekt värdering gällande tillval/paket!

Viktigt! För korrekt värdering gällande tillval/paket!

För att säkerställa att du får en så korrekt värdering som möjligt är det viktigt att alla tillval som finns på bilen bockas i. Detta gäller även ifall vissa tillval ingår i en viss typ av utrustningspaket som standard. Alla känner inte alltid till vad som ingår i de olika biltillverkarnas paket, därför har vi […]

2017-03-06
Trenden med små crossovers håller i sig

Trenden med små crossovers håller i sig

Varför behöver en bil se ut som att den går i terräng när sanningen är en bra bit ifrån? Nåväl, andrahandsvärdet verkar de åtminstone hålla.

2017-02-06
90-talets godbitar du önskar att du ägde!

90-talets godbitar du önskar att du ägde!

Riktiga pangbilar till pangpriser. Vi spanar in en bit av 90-talet ..

2017-02-03
Så mycket mer betalar du för drivmedlet nuförtiden. Blir du förvånad över årskostnaden?

Så mycket mer betalar du för drivmedlet nuförtiden. Blir du förvånad över årskostnaden?

Skatterna på drivmedel höjdes vid årsskiftet. Hur stor blir smällen för din plånbok?

2017-02-02

Annons

Stäng