Blogg

Annons

Volkswagen Amarok — vargen är här

2009-12-02 | Erik Wedberg

Inte sedan 1990-talets Taro har Volkswagen haft en ordentlig pickup i modellutbudet. Nu gör tyskarna comeback i segmentet och de gör det med Argentina-byggda Amarok.

Nu har Volkswagen släppt de första bilderna på sin nya pickup Amarok. Helt ny känns den dock inte. Produktionsbilen är närmast identisk med konceptbilen som visades för drygt ett år sedan. Vi känner igen den nutida, lite arga VW-fronten och det får väl sägas att VW har lyckats blanda robusta och personbilslika former på ett lyckat sätt.

Amarok blir en synnerligen internationell bil. Den rambyggda pickuppen är utvecklad i Tyskland med tillverkningen ska ske i VW:s Pacheco-fabrik i Buenos Aires, Argentina. Sydamerika blir Amaroks viktigaste marknad och det är där den begår premiär först. Sydamerikanerna kan börja köpa Amarok tidigt nästa år medan vi européer får vänta till senare halvan av 2010. Nordamerikanerna kan få vänta hur länge som helst, VW har inga planer på att sälja Amarok till nordamerikanska kunder, däremot kan australier och sydafrikaner snart beställa sina exemplar.

Volkswagen Amarok erbjuds inledningsvis endast med dubbelhytt med fyra dörrar. Singelhytten kommer först 2011. Bakom kupén finns ett flak som enligt VW är det största i klassen. 1 555 millimeter långt och 1 620 millimeter brett har det plats för en EU-pall på bredden. Maxlasten är satt till 1,15 ton och dragvikten till 2,8 ton. På motorsidan erbjuds inledningsvis en 2,0-liters turbodiesel på 163 hästkrafter och 400 Nm. När Amarok kommer till Europa kan den även fås med samma motor i nedtrimmat utförande som ger 122 hästar och 340 Nm. Båda motoralternativen kopplas till en sexväxlad manuell låda och för drivningen kan man välja mellan bakhjulsdrift, konstant fyrhjulsdrift eller variabel fyrhjulsdrift. I permanent 4Motion-utförande fördelar en torsendifferential kraften mellan fram och bak i proportionerna 40:60. Låsbar bakdiff kan fås som tillval. Enligt Volkswagen ska 122-hästarsmotorn i 4Motion-utförande dra 0,76 l/mil medan den starkare 163-hästarsversionen vill ha 0,78 l/mil.

I basutförande blir Amarok en riktigt råbarkad typ med 16-tums plåtfälgar och där sidorutorna, dörrlåsen och sidospeglarna måste manövreras med handkraft. Dessutom är den främre stötfångaren, dörrhandtagen och sidobackspeglarna olackade. I det lite finare Trendline-utförandet tillkommer hellackad exteriör, elmanövrerade sidorutor, lås och backspeglar, CD-stereo, klimatanläggning, farthållare, dimljus och 16-tums lättmetallfälgar. Lyxversionen Highline får kromade backspegelhus, 17-tumsfälgar, automatisk klimatanläggning och exklusivare material och färger i interiören.

Namnet Amarok kan tarva sin förklaring. VW har hämtat namnet från inuiternas språk där Amarok betyder varg. Amarok förekommer även i spanskan men då med betydelsen ”han som älskar sten”, ett passande namn för den Sydamerika-dedikerade pickupen.

Relaterade inlägg

Dags att teckna bilförsäkring?

Dags att teckna bilförsäkring?

Mängder av bolag, en uppsjö av erbjudanden och kapitel av finstilt text – att välja rätt bilförsäkring är en utmaning. Uppdelad i etapper blir processen enklare. Här är de frågor du bör ställa dig. Trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring? Först måste du helt enkelt avgöra vilken försäkringstyp du behöver. Vilka behov har du och vilken typ […]

2017-08-01
Dags att sälja din bil? 9 enkla tips för att få högsta möjliga pris!

Dags att sälja din bil? 9 enkla tips för att få högsta möjliga pris!

När du är redo att sälja din bil går det att pressa upp priset mer än du kanske tror. Här är tio snabba tips. 1. Bra och betydande bilder En tilltalande bild är din bästa möjlighet att ge ett lockande första intryck. Om du anonserar ut ett fordon av vanlig modell kan det till och med vara […]

2017-07-19
Ökar nybilsregistrerade elbilar mer än hybrider de kommande åren?

Ökar nybilsregistrerade elbilar mer än hybrider de kommande åren?

Ett modeord idag är ”digitalisering”. Något som de flesta branscher och organisationer idag brottas med. I bilbranschen jobbar man även ifrån tillverkarnas sida väldigt hårt med ”elektrifiering” utav bilarna. När det gäller bilar som enkom drivs av el (”elbilar” tex BMW i3 eller Tesla) så går det än så länge i relativt maklig takt och i […]

2017-06-26
Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Under 2016 sattes ett nytt försäljningsrekord av begagnade bilar. Totalt såldes 1 177 644 bilar – en ökning på 12 066 bilar jämfört med året innan. Samtidigt har försäljningstillväxten för 2016 mattats av och en negativ försäljningstrend gick att skönja under sista kvartalet. I hela sex län minskade försäljningen under 2016. Försäljningen av begagnade bilar […]

2017-01-12
Vem ersätter Nico Rosberg?

Vem ersätter Nico Rosberg?

Janne Blomqvist går igenom förutsättningarna inför den förarplats hos Mercedes som ska fyllas efter Nico Rosbergs plötsliga avhopp.

2016-12-05
Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Stora mängder mail utgör ny bevisning mot åtalade personer i gamla Saab Automobile.

2016-12-03

Annons

Stäng