Volkswagen Golf R 400 kan komma i sommar!

Det var i Peking förra året som Volkswagen visade upp konceptbilen Golf R 400, ett litet monster med prestanda som en supersportbil. 2,0-litersmaskinen från vanliga Golf R och Golf GTI hade masserats upp till 400 hästkrafter och som kopplats samman med en DSG-låda som förmedlade kraften vidare till alla fyra hjulen. 0-100 km/h avverkades därför på 3,9 sekunder och det vattnades i mångas munnar redan vid första titten på specifikationerna.

Ungefär vid den här tiden förra året bekräftade Hans-Jakob Neusser, drivlinechef hos Volkswagen, att Golf R ska gå från fiktiv till verklig, från konceptbil till produktionsbil. Redan under 2015 sades den kunna presenteras, så vet vi att det inte blev. Men nu så, nu finns det hopp.

Volkswagen Golf R 400

Australiensiska Drive har pratat med informationschef Dominik Hoberg och på frågan om Golf R 400 inte är på gång snart svarade han:

– Låt oss se. Det kan vara en överraskning i antågande. I år har vi 40-årsjubileet av Golf GTI. Bli förvånad i maj eller juni, låt oss se vad som händer.

Kryptiskt? Ja visst! Men klart spännande. Om Golf R 400 någon gång ska lanseras så finns det ju inget bättre datum än juni månad i år, exakt 40 år efter första Golf GTI lanserades, då med 110 hästkrafter.

Det återstår att se om det blir 400 hästkrafter, för den kan bli mer. Tidigare uppgifter har talat om hela 420 hästkrafter och kanske ännu bättre prestanda. I så fall skulle modellbeteckningen kunna bli Golf R 420.

I sommar vet vi vad det är för överraskning Volkswagen sitter och trycker på.